Tips Pilih Aliran Untuk Form 4


Pemilihan aliran untuk pelajar lepas PMR amat penting..
Kebanyakannya yang aku alami ketika aku Form 4 ialah IKUT KAWAN..
Aku nasihatkan bagi pelajar Form 4 yang masih ragu2 untuk pilih aliran supaya TIDAK MENGIKUT KAWAN..
Kerana Masa Depan kita bukan terletak pada kawan kita..

Bagi Pure Science aku nasihatkan siapa yang MATH dan SC dia tak dapat A janganlah ambil aliran itu..Bukan apa..Percayalah kalau ambil juga korang akan nampak kesusahannya di pertengahan tahun nanti..

Bagi yang nak ambil aliran sains pada pengalaman akulah memang kena work hard lebih dari kelas lain..Orang kata Form 4 ni Tahun HONEYMOON..But bagi pelajar sains ni TIDAK!!Kalau honeymoon jugak macam pelajar aliran lain korang akan nampak kesusahannya di kemudian hari..Percayalah..

Kepada yang masih keliru lagi eloklah first sekali tengok result di mana yang lebihnya dan minat itu juga penting..Minta nasihat kaunselor juga penting=)
Tapi yang penting ialah usaha berterusan..Jangan ingat dah 8A PMR maknernyer kita akan dapat 8A SPM juga..Jangan sesekali bangga diri..

Kisah benar yang cikgu praktikal aku cerita dulu..Time PMR 8A disebabkan bangga diri tu lah dan tak tambahkan usaha SPM semua gred ada..



p/s:Terasa teringin beli buku rujukan sendiri pakai duit churp2..Agak2nyer boleh tercapai tak??Hrmmm~


Dah Baca? Like dan Comment la =)

7 Kata-Kata Pujangga:

Nur Ezzati said...

terbaik entry nyh :)

faizulosman said...

tak payah ikut kawan... ikut kemampuan diri... hanya diri kita je yg tahu ap yg kita nak...

http://www.mohdfaizulosman.blogspot.com/2012/01/hebat-hidup-di-ukm.html

harith said...

wakaka tp dh pilih dh, ikot kwn x tau laa bleh gi ke x..tp insyaAllah nk ushe sngguh2 klau ssah nk g ^_^

riffzam said...

sebenarnya, mana-mana aliran sama. kena usaha. sbb SPM ni bukan sesuatu yg mudah dan amat penting kot. kalau tak hebat PMR tak apa sbb bkn tiket ke universiti nanti. tapi SPM ni, kenalah cemerlang. tak dpt sehebat Amalina pun tak apa, cukup sekadar setimpal dgn usaha dan lepas utk kemasukan ke univerisiti.

utk pemilihan aliran, setuju dgn entri ni. jgn ikut kawan. kawan blh bawa alira tu, kita mcm mana? jatuh tersungkur sbb tak blh bawa. rosak masa dpn kita kot. :)

kalau minat sains, ambil sains. teruskan. dan kalau minat aliran sastera, teruskan ke bidang itu. tak kira dpt 8A ke apa. sastera pun okey juga. :)

apa-apa aliran sekalipun, kalau kita tak ikhlas, kita tak usaha, kita lupa diri. kita tetap kecundang nanti. sebolehnya, buat pilihan ikut kata hati. jgn nanti menyesal dikemudian hari. :)

insyaAllah. usaha, doa dan tawakal. kejayaam menanti kita. :)


Cetek Atau Taksub

FarhanahAdzlan said...

@riffzam agree!!terima kasih atas nasihat=)

mysara said...

cemerlang pmr belum mnjamin cemerlang spm..yg pntg kuatkan usaha..:)

zAty =) said...

cemerlang pmr and nak lah sangat cemerlang spm, nk masuk matrikulasi plak nim , hehe :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
SEGALA YANG ADA DI DALAM BLOG INI MILIK FARHANAH ADZLAN KECUALI DINYATAKAN @ 2010-2015