TIPS BERBLOGGING PART I

ASSALAMUALAIKUM=)
Ini sekadar pendapat dan pengalaman saya berblogging
setelah beberapa bulan lamanya=)
Mungkin ada yang dah tau..Tapi saya pasti ada juga yang kurang tau pasal benda2 ni or amik remeh tentang benda2 bawah ni^_^

PERTAMA> Hal ini aku rasa amat PENTING..Kalau nak sangat letak lagu kat dalam blog letak yang boleh diPAUSE bukan AUTOPLAY..

REASON>Saya percaya kebanyakan blogger suka buka tab banyak..Dan dia akan buka sendiri lagu die sendiri di komputer die sendiri..
Bayangkan jika dia buka 5tab blog..
Lima2 blog tu ada lagu..

Dan lebih menyenangkan klau lagu tu diletakkan di bahagian atas jangan bahagian bawah sekali blog..Jenuh nak mencari untuk diPausekan..


KEDUA> Tak payah la letak widget takde function di kiri kanan atas bawah blog..
Itu serabut bukan semadd!!

REASON> Serius itu MEMBERATKAN BLOG..Kalau aku pakai STREMIX PUN SLOW GILER apatah lagi yang pakai BERUKBAND..

Ini akan menyebabkan orang akan terus CLOSE blog hang..PERCAYALAHH=)


KETIGA> Tak payah la nak buat tulisan "ala2 cun" dan rapat camni..

REASON> Serius KOMPEM TAKKAN AKU BACA kalau tulisan "ala2 cun" dan rapat camni..Dah la aku rabun tahap babun..

Aku percaya memang takde orang baca tulisan camni^_^


KEEMPAT> Tak payah nak SHORT FORM or MEROSAKKAN PERKATAAN sangat..

REASONKalau ada yang buat kat atas ni KOMPEM TAKKAN TERBACA..
Ianya menyusahkan orang ramai untuk membacanya..



p/s>Aku sedang dengar lagu CARTA HATI-NAJWA LATIFF kat komputer..
So rasanya xpayah nak berbaik hati sangat nak buat lagu autoplay..Kalau hangpa suka sangat dengan lagu tu bukak sendiri di komputer sendiri^_^

Nantikan PART II ye=)

Dah Baca? Like dan Comment la =)

14 Kata-Kata Pujangga:

Makiko Saba said...

Sangat setuju dengan item no 1 (part lagu autoplay) - ini pun entah tab mana la yang sedang menyanyi sendirian tu =(

Tapi bahagian yang 'tunjuk pandai' berbahasa Melayu tu adakah merujuk kepada merojakkan bahasa atau sebaliknya? Kalau ada blogger yang masih sudi berkongsi ilmu dengan menggunakan bahasa Melayu atau Inggeris dengan betul, sepatutnya diberi pujian sebab sudah kurang penghayatan terhadap penulisan dengan gaya bahasa yang betul.

Sudi2kan datang ke blog saya pula (i.e. mainly written in English)

http://www.makiko-saba.blogspot.com

FarhanahAdzlan said...

itu merujuk kepada menghancurkan bahasa..kasar sangat ke??
ok saya tukar ayat^_^

aimie amalina said...

toink2!
hehehe..sume blogger bole jadikan ini sebagai consultant utk berbelog =p

meaw said...

perfect dear ! hehe :D

Nadzirah K. said...

thanks for the info :)

kim heeruul said...

kalau lagu yg ada button pause tak pe..
tp if blog tu penuh dgn widget,mmg gua lari dulu..nnti habis GB broadband gua kene mkn.

Ku Azhar said...

hehehe...terbaekk!! hehehe terasa sikit bab short form..al maklum semua dlm blog is short form kn...hehehe..tq! :D gud entry

Azzah said...

tips yang bagus..semua bole alert.harap2 berkurangan lah blogger buat macam tu

Pendamba Mawar said...

peringatan terbaik la..sy nantikan yang kedua.:)

Hanif said...

kalau blog yang ade lagu..memang annoying..aku kalau blog yang ada lagu, automatik terus pangkah..sakit telinga dengar..sebab aku suka dengar lagu masa blogging

Saberi said...

yep, betul tu. aku kalau terbuka blog yang ada main lagu auto..dengan automatik tangan aku tutup tab blog tu.
http://ipgktarpengajiansosial.blogspot.com/

Cik Kay Jue said...

setuju sgt2.. yang pasal letak lagu kat blog tu. :)

haniem said...

akak setuju sangat ngan entry ni....akak pun penah wat entry pasal menda2 yang akak x puas hati bila blogwalking ni...ada dua yg sama...satu pasal muzik....lagi satu pasal bahasa yg dirosakkan tu....ni entry akak....
http://hanimliznim.blogspot.com/2012/03/blog-ygx-thn-akak.html

Farish said...

nasib baik blog saya simple je.datang2 la jenguk :)
http://www.farish-areim.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
SEGALA YANG ADA DI DALAM BLOG INI MILIK FARHANAH ADZLAN KECUALI DINYATAKAN @ 2010-2015