Persoalan Tentang Setia Hujung Nyawa

Bismillahirrahmanirrahim :)


Mesti ramai dah tengok ending Drama Setia Hujung Nyawa kan? Tak kurang juga ada yang tak minat pon drama Melayu or drama2 sebegini. Setiap orang ada citarasa tersendiri kan?


Disebabkan aku juga dah tengok Ending Setia Hujung Nyawa tu so ada beberapa persoalan dalam kepala otak ni. Korang jawablahh ikut suka hati ke ikut suka otak ke ikut suka logik ke ikut suka apa2lah.



1- Macamana Ersalina boleh diam je bila laki dia 2x5 je dengan die?Dulu bukan marah bagai nak rak je. Redha kot?

2- Kekasih Zain sebelum kahwin entah apa nama die tak mungkin laa tak balik semula langsung ke hape ke. Mula2 tu kata sayang bagai nak rak-,-
Selalunya drama Melayu ada scene bekas kekasih balik menuntut haknya-.-

3- Hady time die kata nak insaf sangat tu kan. Kalau dah susah sangat kan kenapatak perangkap Eriza dalam rumahnya dan call Jais terus kan?Boleh kawin terus dapat harta jugak kan?Macam pelik je tak buat hape2. haha

4- Hady apa agaknya die jadi ye?Tak bestlahh kalau tak nampak balasannya. Sama jugak macam Eriza-,-

5- Kalau aku jadi perempuan tu Ekin kot nama dia takkan lagilah sampai hujung nyawa aku akan berjumpa/bercakap lagi dengan Zain. Walaupun Zain tu Hensem dan Kaya. LOL.
Kalau terjadi kat korang macamtu?Kena tinggal macamtu selepas apa yg dibuat oleh Zain adakah korang just Forgive and Forget?



Salah satu Konklusi yang aku nampak dalam citer ni ialah perempuan yang terlanjur akan dapat lelaki yang terlanjur. haha. Bersesuaian dengan Firman Allah Lelaki yang baik untuk perempuan yang baik begitu juga sebaliknya. Kan? 

Nak dapat pasangan yang terbaik maka diri kita pon kena jaga diri sendiri iaitu tak sewenang2nya merelakan tangan kita dipegang oleh bukan mahram dll. Macam dalam entri Oh My Imamku!Oh My Makmumku.

Tapi Alhamdulillah dalam citer ni dia taubat dan amik pengajaran. Ada pulak yang terpikir kalau nak dapat laki macam ZAIN kena terlanjur dulu-,-



Nota kat bawah: Jawab ek ikut kepala korang soalan tu hehe :) Nak tau juga apa yang korang fikirkan.

Dah Baca? Like dan Comment la =)

16 Kata-Kata Pujangga:

CiK Bella said...

Bella pun ingat hadi p perangkap eriza spya dorang ditangkap basap. tup-2, bila eriza buka pintu, xda org pun. hahaha

fadh leyanie said...

tak tgk sangat pn drama ni, kadang2 je tgk..hihi..maaf lambat jwb soalan awk yg pasal dip usul fiqh,jwpn kat entry lepas ^^

pwincess Lov3y dOv3y said...

tu la.ade terbaca jugak ada ade berpendapat nak laki mcm zain tu kne terlanjur dlu.ceh.lau nak laki yang macam zain tu tak bertanggungjawab banyak je pun...cme kaya tak kaya je..haha

^^eKaTiKaH^^ said...

ingin jugak tahu ape balasan Hady dgn Eriza tu.. hehe.. tapi ok la. ending dye best :D

Angelika Fadhilla said...

Mengucap panjang bila baca status seorang budak kata "kalau macam tu aku kena terlanjur dulu pastu nak dapat lelaki sweet macam Zain, baru sama macam dalam cerita" ishhhhh- PENGARUH.

N i e Z a said...

tak sempat nk tgk ending smlm...nk tgk x dpt2 lg..

tp mmg sgt2 sedih bile ade yg ckp nk dpt lki sebaik zain kena terlanjur dlu..AllahuAkbar...

FarhanahAdzlan said...

@CiK Bella tulahh pasal. frust je bila xde scene tu hahaha

@fadh leyaniedrama melayu klau tak tengok pon xpe haha. ok thankyou :)

@pwincess Lov3y dOv3y tu lahh pasal kan.hahaha

@^^eKaTiKaH^^ a'ah boleh diterima jugak endingnyer. cuma tulah balasan tak tunjuk haha

@Angelika Fadhillatu tak fikir panjang tu. huhu

@N i e Z atakpe tengok bile2 pon boleh. dunia di hujung jari tangan hahaha. tulahh kan bila tak fikir panjang bila nak tulis status jadi camtulah.huhu

puteri kasih said...

bila menonton drama atau filem kita kena bijak menilai yang positif dan negatifnya kan. Jangan kang yang salah pun kita ikut..sebab terlalu taksub dengan lakonan :)

Miss Xyz said...

Rasanya mesti dia nak SHN 2 pulak XD

Sally Samsaiman said...

hehehe...kak sally tak tgk langsung...so, nk komen pun tak tau nak komen ape...

ohh...pasal yg kena terlanjur dulu baru dapat suami yg "sweet" sgt tu...kak sally ade baca kat FB...

ceteknya akal =.="

cik lemon said...

pada saya kan. saya paling suka sebab mesej dia nak bg tau yang org tak berapa baik utk org yg tak berapa baik jgk. pasal ekin? sebab kalau ekin marah kat zain pun bukannya masa boleh patah balik kan?. eriza? cari org lain kot. dia bukannya tak cantik . hady? cik lemon pun ingat dia nak perangkap eriza. saya suka gak cerita tu. tapi taklah addicted . :D . okay tak komen saya? :D

FarhanahAdzlan said...

@puteri kasih yup. betul tu :)

@Miss Xyz SHN2?bolehh kee kot kalau best laa hehe

@Sally Samsaiman yup cetek akal ikut sesedap hati tak fikir dulu huhu

@cik lemonbetul saya pon dapat merasakan tu mesejnya hehe. okayy sangat komenya. perfect :)

NaZiRaH @ Ezyra said...

singgah sini sambil follow..

Teyha Dean said...

cerita nie banyak potong then macam ade yg tak kne je kan. sy pun terfikir mende sme dgn Farhanah pasal drama ni.

ishy77 said...

nak jawab ikot point ikut sedap tekak..hehe

1.sbb dia pempuan..n dah syg gila kot..sampai redho je. tp ptt marah jugak sbb zain tu dulu belagak suci je...haha..puii

2. kali ni xikot mcm drama melayu lain..kiki

3. bodoh jugak hadi tu..kan.kan.kan.

4.tggu SHN ?

4. boleh tinggal..forgive tak kot..never ever ever.SHN takde maaf bagimu..huhu



Nieyxzha Hassan said...

Haritu ms last episod yg berlakon el dan hady tu ada dlm wanita hari ini..cara diaorg cakap tu mcm ada sambung kot..tp tak sure la

Betul la..dlm cerita ni byk yg tak logik..yang akak perasan sgt cmner mak el bgtau kat el ..el pregnan kali kedua..el pulak tak tau..siap tanye lg..betul ke tak..haih patut yg tuan punya badan la yg perasan dulu..

Part yg ikram last sekali menangis2 tu..akak rasa cm over kot..huhu..

Pastu part si zahra balik dari rumah hady tu..die kena paper ke..mcm takde penjelasan la..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
SEGALA YANG ADA DI DALAM BLOG INI MILIK FARHANAH ADZLAN KECUALI DINYATAKAN @ 2010-2015