Bagaimana Kehidupan Di Universiti?

Bismillahirrahmanirrahim =)


Beberapa jam yang lepas baru membincangkan masa depanku dengan senior ku. Ceyyh masa depan. Membincangkan cerita tentang kehidupan di universiti dan tentang course yang bakal aku ambil di masa depan.


Kan ada jugak citer pasal course kan?So course pilihan aku ialah DIETETIK/SAINS KESIHATAN. So selama ni apa yang aku tau course tu ditawarkan di UKM,USM dan UPM.

So tadi baru tau bahawa UKM dan UPM tidak amik budak lepasan SPM. Dia cuma amik budak lepasan matrik/diploma sahaja. So aku pun pikirlah macam wajib je amik matrik/Asasi. Bukan tak berminat. Tapi aku mempunya tabiat buruk iaitu suka belajar last minute and bukan jenis yang budak study hard! Tak ke mati kalau FAIL!huh!

So senior aku mencadangkan amik Diploma Food Tech kat Uitm kalau tak mau amik Matrik/Asasi. Tapi beliau tidak pasti setelah itu boleh ke sambung kat UKM/UPM  course dietition.


So kepada sesiapa yang tahu akan hal ini, sila2lah bagi pendapat or ape2jelah. Cause sharing is caring. hehe=) And2 selain UKM/UPM/USM universiti mana yang menawarkan course ini?And2 course apa yang berkaitan dengan DIETITION ni?



Ehh jap tajuk ada kaitan ke?Ape2jelah^^
Ehh sape makan DURIAN CREPE?Ke Durian Crope..hahaha..Tak pernah jumpa lagi dimana2 untuk dimakan dan dibeli. Sedap tak?



Dah Baca? Like dan Comment la =)

10 Kata-Kata Pujangga:

Cik Yaya said...

almk..yaya bukn budak sains..xtaw pe yg boleh amik yg ade kaitn dgn dietition tuu..hehe

durian crepe la..hehe mmg tgh femes skunk..rmai yg try buat n rmai jgk yg mbeli..macm sedap..yaya xrase lg..huuuu

Lyeen De Syifa said...

Takpa..suka study last minit n tak study hard pun xpa..yg pnting kita study smart awk..:D

api, kita kena juga minatlah kat bnda tu..apapun, smoga buat pilihan yg tepat k..:D Penentu masa depan..Go!Go!

Good luck..<3

myfirdz said...

good luck..

by the way.. done follow u..
from:http://myfirdz-trulylove.blogspot.com/

Azyyati Zulkifli said...

anda ditag .. http://azy-siketot.blogspot.com/2012/12/cik-lyeens-giveaway.html

zila manaf said...

masuk la matrik macam sy. jimat ms tp kena study smart tau ^^

PeRmAtA bIrU said...

kawan saya pernah ambil food tech kat poli, kira dip la... kalau dari penceritaan dia tu, apa yang diorg belajar memang best, lebih memahami setiap satu fungsi makanan... so memang berkaitan lah ngan dietition... just try yang terbaik k...

ok, pendapat saya lak, kalau takut fail n x dapat apa, amik la dip, sebab walau jangka masa panjang, tapi kebaikkan dia banyak dari matrik... kita belajar straight to da point, bila amik dgree budak metrik serius terkial2... kita dah expert n satu lagi kalau rezeki kat UITM, secara mudah boleh further study keperingkat lebih tinggi, jimat masa gak sebab boleh transfer banyak kredit... itu dari pengalaman saya...

jadi pilihan yang terbaik ada pada adik, All the best k... minta yang terbaik dari Allah... wish u luck... :)

chot ok..! said...

pape pun,sys doakan yang baik2 jer untuk adik ok..:)GOOD LUCKK..:)

http://chot91.blogspot.com/2012/12/terima-seadanyajangan-expect-lebih.html

Ain Al-Khawlani said...

waalaikumussalam , gdluck akak for next year . saya follow akak - http://dakwahmahabbah.blogspot.com/ :)

FarhanahAdzlan said...

@PeRmAtA bIrU thankyou so much sis untuk nasihat tu :)

::aMaD:: said...

ofkos lah kene ambil diploma/matrik/asasi. 3 choice ni je terbaik. ade satu lagi - stpm. mane2 yg ade antar 4 ni boleh ambil degree. bezanya diploma 3 thn,stpm 2 thn,matrik & asasi 1 thn.

my suggestion better ambil diploma.
walau lama tapi byk sgt belajar dn cepat matang.nnt masuk degree takdela kalut mcm budak matrik/asasi. =D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
SEGALA YANG ADA DI DALAM BLOG INI MILIK FARHANAH ADZLAN KECUALI DINYATAKAN @ 2010-2015