Kenapa Tak Pandai Macam NikNurMadihah?


Kawan aku tanya kat aku kenapa la kita ni tak pandai macam Nik Nur Madihah?

So di sini aku kemukakan beberapa pendapat aku
untuk menjawab soalan tersebut~

1) Pernah aku cakap kat ENTRI INI..Qiamullail itu adalah penting..Memang kebanyakan orang berjaya itulah rahsianya..Kite?Seminggu sekali pun belum tentu buat kan?

2)Nik Nur Madihah ni taat pada parents die..Bukan aku nak kata kita tak taat~Tapi terkadang kita tak dapat apa yang kita nak kita dah merungut rite?
Sedangkan hidup kita lebih senang dari Nik Nur Madihah~

3)Masa kita lebih banyak kepada perkara yang lalai rite?Facebook,Televisyen dan lain2..Tak salah buat benda tu semua tapi memang masa untuk perkara lalai itu lebih dari belajar rite?

4)Nik Nur Madihah ni rajin tanya soalan kat cikgu dia..Sampai cikgu dia cakap kalau Tak tanya tu buka Madihah la orangnyer~Kita nak tanya pon teragak2 malu2 bagai~

Hrmm..Aku rasa dah cukup empat point utama untuk jawab soalan tersebut..Kita tu merujuk kepada saya dan kawan saya ye~Diri sendiri pon sedang perbetulkan diri sendiri..Add Math pon sekali je pernah lulus..HAHAHA~

Tapi satu jawapan yang tepat
USAHA+DOA+TAWAKAL+IKUT PERINTAH ALLAH=KEJAYAAN =)



Hrrmm..Pasti ada jugak yang akan cakap yang tak ikut perintah Allah contoh tak bertudung or kafir tu pun ada juga yang berjaya jugak rite?
So what your opinion about this?



Dah Baca? Like dan Comment la =)

13 Kata-Kata Pujangga:

HaziqahYahya said...

Kalau orang tu tak taat pada perintah Allah bu hen still berjaya bukan ke maksudnya Allah bagi rezeki tu tapi dengan murka? If i'm no mistaken. Dia bagi sebagai ujian nak tengok orang tu akan bersyukur or terus hanyut dalam kesenangan n kejayaan yang dikecapi. Am i right? Kalau salah tolong betulkan :)

kim heeruul said...

taat perintah nya =)

Ayu Na said...

kenapa kita 'tak pandai'

i think everyone in this world manusia yg pandai..dianugerahkan tuhan..dan jika nk melabelkan kita ni 'tak pandai', it's kinda weird. setiap manusia itu unik mengikut kelebihan masing-masing. Of course, atas usaha, seseorang itu boleh maju kedepan. Tak semestinya orang yg tak berpendidikan itu 'tak pandai'. kerana belajar itu juga boleh melalui pengalaman. formal and informal education.

this is my point of view. :)

yayahgraphy said...

Ingat Allah selalu , kunci kejayaan ! :)

Muhammad Azrun Bin Jamaludin said...

kita smua boleh jd insan yg berjaya..tp kite kne igt..ape yg patot kite lakukan hidup di dunia ini...bantu diri kita utk menuju ke jln yg benar...sentiasa igt pada Allah s.w.t. x kire semase sng atau susah...sesungguhnya dia maha mengetahui..pohon kan doa..dan sentiasa bersyukur..jgn jd org yg takbur dan riak..slalu ringan kan tangan..mmbantu org yg memerlukan pertolongan..ibu bapa kita jgn di kecilkan hati mereka..byk lakukan kebaikan..insyallah Allah s.w.t. akan mendengarkan rintihan hati kite...

hana said...

erm..
apa yg saye belajar dan tahu..
orang yg tidak ikut perintah Allah tapi masih dapat kemewahan , kejayaan, kesenangan dan sebagainya di kenali sebagai ISTIDRAJ yg bererti pemberiaan nikmat Allah kepada manusia yg mana pemberian itu tidak di redhai NYA....
kalau awak nak lebih paham lebih baik awak google or tnya yg pakar...
saye x tau nk explain cmne..
hihihihi

FarhanahAdzlan said...

haziqah yahya>yup betul tu=)

ayu na>agree!

azrun>stuju juga dengan point tu=)

hana>yup itulah perkataan yg saya nak dengar..ISTIDRAJ..saya paham tu..trima kasih=)

ridoma said...

Terus mendekati Islam, Insha Allah ada jalannya untuk kita juga turut berjaya. Belakang parang diasah lagikan tajam.

karengurlz said...

bersyukur dgn apa yg ada..

MrS LoLiPoP said...

betoll tu . kite kene usehe ,, doa ,, tawakkal ,, taat pade Allah .. bru dpt kejayaan .. :)

DaYiNi said...

subhanaAllah ~

hafiz rahman said...

Tpi 10 org trkaya dkt dunia,, bkn org islm... So what your oppinion

FarhanahAdzlan said...

@hafiz rahman fikir2 balik adakah orang islam sekarang seperti dahulu?adakah orang islam betul2 di jalan Allah untuk mengecapi kejayaan?Kadang2 orang kafir yg mengkaji AlQuran untuk capai kejayaan tetapi tidak bagi orang sendiri sudah tercatat di dalam AlQuran tetapi tidak mengkaji dan mengamalkannya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
SEGALA YANG ADA DI DALAM BLOG INI MILIK FARHANAH ADZLAN KECUALI DINYATAKAN @ 2010-2015