Apa Itu Aurat Suara?

Sedang aku sibuk berjalan-jalan kat internet ni..
Terjumpa la satu benda yang berguna..
Yang menarik untuk dikongsi..
Orang selalu salah sangka tentang aurat..

KESALAHAN PERTAMA : Aurat itu adalah memakai tudung sahaja.

KESALAHAN KEDUA : Bertudung tetapi ber‘T-Shirt' berlengan pendek.

KESALAHAN KETIGA : Bertudung tetapi baju kebarungnya terbelah kainnya.

KESALAHAN KEEMPAT : Bertudung tetapi bajunya sendat, sempit dan nipis lalu memaparkan bentuk kawasan-kawasan mudah ‘menggoda'.

KESALAHAN KELIMA : Bertudung tetapi amat longgar dan menayangkan jambul dan hujung rambutnya.

KESALAHAN KEENAM : Bertudung tetapi hanya memakainya di pejabat/sekolah sahaja. Tidak di sekitar rumah, pasaraya dan sebagainya.

KESALAHAN KETUJUH : Bertudung tetapi tudungnya dilempar ke belakang leher, maka terdedahlah dadanya dari ditutupi kain tudung.

KESALAHAN KELAPAN : Bertudung tetapi dengan tudung yang amat nipis sehingga boleh diihat sanggul, leher, tengkuk dan dadanya.

Orang banyak menyangka bahawa aurat itu hanya
perlu tutup rambut sahaja..
Perkara itu tidak benar sama sekali..
"Hendaknya mereka itu melabuhkan tudungnya sampai ke dadanya, dan JANGANLAH KAMU MENDEDAHAKN AURAT DAN PERHIASAN KAMU KECUALI APA YANG TERZAHIR." (an-Nur: 31)

Setiap perempuan Islam wajib menutup kepalanya dengan tudung dan bahagian dadanya termasuk juga leher dan kakinya, sehingga semua tempat-tempat yang boleh membawa fitnah tertutup dari perkara yang memungkinkan dilihat oleh orang-orang yang jahat hatinya.

Entry yang berkaitan dengan Aurat..

Saya minta maaf jika saya terkasar bahasa..peringatan ini untuk diri ini juga yang terkadang terlupa tentang azab Allah..

p/s>undi saya di blog wootwoot untuk contest blog cantik..
Link blog saya yg ke 54..

Terima kasih kerana membaca dan mengundi saya..:)


Dah Baca? Like dan Comment la =)

10 Kata-Kata Pujangga:

jaya jr said...

pernah seorang kawan bgtau yang membentuk suara itu pon sudah dikira haram untuk wanita..bukan setakat menyanyi..terima kasih atas info =)

Warna Warni Kehidupan said...

masih lagi cuba memperbaiki diri..

cikNinie said...

bagus entry ni.. ^_^

Akh Sufi said...

bukan semua yg bertudung ataupon bertudung labuh itu menutup aurat ( agree!) tp, untuk menutup aurat, perlulah bertudung ( bg perempuan!).. agree x? ( sy agree!!!)

FarhanahAdzlan said...

@Akh Sufiayat ko memang brbelit..kali ke7 baru aq dpat pham..heee~agree jerr la apa yg ko ckap tu..haha..

NisaAdnan said...

yeyeah org setuju sgtt ^^
nice entry babe :)

Khairil said...

suka dengan entry ini...harap dapat menyedarkan semua mengenai aurat wanita di dalam Islam....nice!

salwaismail said...

teruskan bertinta kerana allah swt. semoga kita semua dpt kebaikan.
:)

sherah said...

herm i pun sedang berubah untuk kebaikan. :') do read my latest pos and mesti u sayu. ;"(

FarhanahAdzlan said...

@sherahsama2 la kita brubah dr baik ke buruk..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
SEGALA YANG ADA DI DALAM BLOG INI MILIK FARHANAH ADZLAN KECUALI DINYATAKAN @ 2010-2015