Bonggol Itu Haram?


Sangat gembira apabila cikgu disiplin di sekolah aku
dah tak membenarkan lagi memakai tudung tapi bersanggul-sanggul...
Seriously aku sangat tak suka memandang orang yang memakai tudung ni bersanggul..
Seperti di atas..

Ini memang trend orang sekarang..
Dimana-mana boleh dilihat..



Gambar diambil di facebook..
Kempen Menutup Aurat

Hadis Nabi Muhammad yang bermaksud :

Dua golongan di kalangan ahli neraka yang tidakkan aku pandang iaitu kaum yang bersama mereka cemeti seperti ekor lembu yang dengannya digunakan memukul orang lain dan wanita-wanita yang berpakaian bagaikan bertelanjang yang condong kepada maksiat dan menarik orang lain untuk membuat maksiat. Sanggul dikepala mereka ditusuk tinggi-tinggi seperti bonggol unta yang sangat lemah. Mereka ini tidak akan masuk syurga dan tidak akan mencium baunya sedangkan sesungguhnya bau syurga itu sudah boleh dicium dari jarak demikian dan demikian.” (Riwayat Muslim).


Kenapa tidak boleh..??

Sanggul tersebut dibuat adalah untuk kecantikkan dan diperlihatkan oleh orang yang bukan mahram, maka ia haram kerana ia menimbulkan fitnah dan menarik perhatian lelaki yang bukan mahram.

Kalau rambut panjang..??

Pastikan rambut yang hendak diikat berada pada paras paling bawah.
Gunakan getah rambut yg kecil. Getah rambut yang besar kemungkinan akan menampakn bonggol apabila memakai tudung nanti.
Jangan gunakan penyepit rambut,ini akn menyebabkan bonggol besar nampak.
Jangan ikat rambut pada paras yang tinggi kerana akan menyebabkan sanggul tinggi itu akan terbentuk.

p/s:ada yang memakai tudung tapi ada kekurangannya..

Ini untuk peringatan diri sendiri yang selalu alpa..
juga kawan-kawan saya yang kadang2 tersilap..
dan juga untuk orang yang membaca entry ini..

Moga Allah sentiasa memberi kita peluang untuk menjadi yang lebih baik..
dan diberi hidayah untuk membetulkan diri..


p/s: tadi ada usha blog orang..best giler blog die..
tapi yang menjadikan aku tak jadi folow blog die..die ada lagu yang tak boleh nak distopkan..so sorry..^_^

Dah Baca? Like dan Comment la =)

24 Kata-Kata Pujangga:

CIK KEMETOT said...

hehe..deeba pon tak suke tgk
org pakai sanggul tggi2..^_^

Diary of Mine said...

sanggul tggi2 cntik... tp xla cntik sgt... :D

Nulia said...

saya pun x suka .... cam pelik jer tetiba ada bonggol di kepala ...adeiii..

ekmal said...

jumpe pn post ni
nk tunjuk kt kwn2 pompuan..
thanks for the info

Miecyber said...

Nasib baik saya tak pakai sanggul unta tuu..Fuuhh....

Kadar celik huruf wanita Malaysia terbaik di dunia

ツ Cik Anis ツ said...

semart :)
da follow
entry sangan bermanfaat :D

siti aida said...

same la...aida pun tak bape suka kat blog yg ada lagu tapi tak leh stop..huhu

Zulfikar Hazri said...

ingat dulu masa sekolah.. seksi betul la tengok sanggul pompuan.. :P

Miz Novexx said...

Miz suka sangat ngan entri awak ni... memang sakit ati tengok pempuan yang pakai tudung bonggol unta, macam nak kena baling ngan bola jer..
hehe, walaupun miz pempuan, tapi miz anti orang pakai tudung camneh

Syima Syaz said...

thanks for the info..=)

mata taichou said...

jom melawat blog mata sambil2 tu bleh la tinggalkan taik mata sikit..heee~~

Shafiq Hashim said...

Nasib Baik Lelaki Tidak Digalakan Bersanggul..Hihihi
Terima Kasih Dengan Ilmu Yang Berguna Ini..

FarhanahAdzlan said...

@Shafiq Hashimbkan tdak dgalakkan..memang xpyah nk brsanggul pn..haha..sama2..:)

Miss A said...

Miss A pun tak suke tgk sanggul2 tu.hodoh gila,dorg fikir makin tinggi,makin lawa.yurkzz!

Siti Khadijah said...

sy pon x suke jugak..btw nice entry..:)

Cik Bunga Ros said...

saya pun xsuka..da mcam rupa alien da..

aesh came said...

hehe br nk bc entry ni~~huhu yup bonggol2 itu mmg x best! lg2 ada jual bonggol palsu..ekekeke yg tu lawak pun ada~~tutup aurat utk pelihara wanita utk modest tp bila berbonggol2 lain jadinye~~

FarhanahAdzlan said...

@aesh came xpe..asalkan dpat baca..kiamat makin dekat..tu la bnyak bnda2 yg xpatut mnjadi kebiasaan pada zaman kini..=)

ehaminnie said...

x suka nyer bonggol! rasa nak tarek2 je kepala orang tuh! keke btw nice entry :)

tyks tyka said...

saya baru tau tak boleh ikat sanggul tinggi2.. sebab saya baru juga memulakan pakai tudung. btw, thanks for the information :) sangat berguna .

FarhanahAdzlan said...

@tyks tyka welcome..sama2lah kita perbaiki diri untuk jadi yg lbeyh baik..Xpe baru mula..asalkan ada perubahan yg baik dr hari ke hari=)

Apple Pearl said...

tak suka la nmpak sggul tggi mcm gnung 2..

aien hermionie said...

aien pown x suka klu tgk orang pakai bunggol yang melampau..

ain soofiyah said...

pelik betul org yg berbonggol ni.. Bukannya cantik mana pun.. Bruk sangat..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
SEGALA YANG ADA DI DALAM BLOG INI MILIK FARHANAH ADZLAN KECUALI DINYATAKAN @ 2010-2015