Bagaimana Hendak Mengatasi Fobia?

Bismillahirrahmanirrahim :)


Aku ada tanya kawan aku 'apa perasaan bila dah bawak kereta?' So die cakap lahh 'Best lagi2 bawak laju. Mula2 memang takut. Tapi slow2 dulu baru laju'


So aku teringat laa time aku boleh bawak motor. Mula2 tu memang perlahan then slow2 bawak laju sikit. Then dah bawak laju tu memang bestt. Serius. Tapi ke-best-an itu hanya sementara. Setelah itu aku jatuh dan menyebabkan MUKA DULU seret kat jalan TAR.

Hanya Allah je yang tau bagaimana perasaan aku bila tengok muka sendiri yang agakk parah bagi aku. Luka Lebam Bengkak sana sini DI MUKA! Lagi sekali DI MUKA. Perempuan tengok parut 1mm kat mana2 pon rasa macam arghh kann?
Gambar yang dicurik kat google yang tiada kaitan-,-

Tapi alhamdulillah dengan Izin Allah segala parut luka dan lebam hilang tiada kesan 2minggu selepas itu.
Pernah cerita KAT SINI. Muka 4 hari kot selepas jatuh KAT SINI.

Alhamdulilahh tak perlu botox2 segala bagai Ceyyy Boleh bersanding dengan muka yang suci dari sebarang parut hahaha.


Then disebabkan itu jugaklah sampai sekarang aku tak pernah bawak motor lagi sehingga kini saat ini maybe selamanya-,-

Dan disebabkan itu jugaklahh aku SANGAT TAKUT untuk Tekan Minyak bila bawak kereta. Atau erti kata lain bawa laju? So macamaner nak lulus test JPJ ni ? huhu.

Nak bawak motor lagii tapi takutt huhu.


Pleasee help me ='( Takkan hidup nak bergantung kat orang kan huhu



Dah Baca? Like dan Comment la =)

14 Kata-Kata Pujangga:

fiza saiza said...

apepun..kena berani kan diri dan yakin dengan diri...Insyaallah..semuanya ok :)

^^eKaTiKaH^^ said...

akak fobia bawa kereta. dulu pernah hmpir excident. alhamdulillah, selamat. tapi ape2 pun, kene beranikan diri juga. sampai bila nak bergantung harapan pada org. kan?

mazs mazlan said...

kena berani,,sy pon masih blaja,hehe

Nieyxzha Hassan said...

Haritu accident bawak moto..seblan tak leh jalan..muka2 fobia bawak jugak lama2 dah biasa..pastu mak risau suruh beli kete

Dieba Adieba said...

hi , kamu ditag http://whenmyhandsmeetthekeybroad.blogspot.com/2013/04/1st-baby-giveaway-by-kmliahshm_5.html

anak ayah said...

kadang fobia ni sbb mind set kte jgk. bila dah ckp xnk, otomatik xnk jgk laa. lebih2 lg mmg daa terap berkurun lama dlm otak psl kesan akibat kalau buat bnda yg sma.

breath in, breath out. take time. fobia ni mkn masa jgk nk hilang. kdg tu xhilang terus. sabar k.

puteri kasih said...

selalunya bila sesuatu dah berlaku, kita memang akan fobia. Cara nak mengatasinya, kita kena berdepan dengan perkara yang kita fobiakan tu. Farhanah pasti boleh :)

tenku butang said...

sama jugak.. pernah xcident brapa kali.. semua salah org .. tp alhamdulillah x sampai patah.. mmg sehari dua fobia tp pastu dh lupa dh bawak gak moto. moga2 Allah pelihara kita dari yg x diingini.. wlu apapun kena kuat, sebab klu kita takut sapai bila2 kita asik mengharapka org lain j.. (x best mcm 2 kan.. )

tenku butang said...

datang kunjungbalas ke sini, dari blog http://kucenkucenbelog.blogspot.com/2013/03/jom-main-kelik-kelik.html

P U C A T said...

mst have high level of confident :)

pha is said...

ni kira kes trauma la nih.. heheh

MyFreeMinded said...

Kena lawan gak rasa takut tu.. Saya dulu pun gitu gak masa mula2 pegang stereng kereta. :)

FarhanahAdzlan said...

@anak ayah a'ah maybe sebab dah set kat otak camtu..tu yg tak boleh tu huhu

@puteri kasih nak berhadapan?I will try my best. InsyaAllah :)

@tenku butang saya pon mengharapkan keberanian sbegitu rupa huhu. a'ah betul tu. sampai bila nak asik bergantung pada orang.

@pha is fobia ngan trauma bukan sama ke?haha

@MyFreeMinded pegang stereng takde masalah nak bawak laju tu problem sikit haha

Ain Dzaya said...

ain ada lesen..tapi tak pernah bawa kereta lpas test aritue..tatott!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
SEGALA YANG ADA DI DALAM BLOG INI MILIK FARHANAH ADZLAN KECUALI DINYATAKAN @ 2010-2013