Saidatina Aisyah RA | Gwiyomi

Bismillahirrahmanirrahim :)


Tengah malam jumpa lagi gambar yang menarik bagi aku yang telah diretweet oleh seseorang di Twitter :)


Peringatan untuk diri sendiri jugak :) 
Sambil2 tu boleh kita kenal siapa Saidatina Aisyah :)

BIODATA SAIDATINA AISYAH BIN ABU BAKAR

Nama : Aisyah binti Abu Bakar As-Siddiq
Gelaran : i) Humaira (putih kemerah-merahan)
             ii) Ummul Mukminin (ibu bagi semua umat Islam)
Tarikh Lahir : Tahun 614 Masihi (6 tahun sebelum hijrah)
Tempat Lahir : Kota Mekah
Suami : Muhammad bin Abdullah(Rasulullah SAW)
Umur ketika wafat : 67 tahun
Tempat wafat : Madinah Al-Munawarah
Tempat dimakamkan : Al-Baqi'

KEISTIMEWAAN DAN SIFAT SAIDATINA AISYAH

Bersungguh-sungguh menuntut ilmu:
Sejak kecil/zaman kanak-kanak menunjukkan minat yg dalam terhadap ilmu

Dermawan:
Sanggup menjual barang keperluannya  semata-maat membantu orang lain.

Taat dan tegas:
Taat dan patuh kepada ibu bapa dan suami.Tegas dan berani menegakkan kebenaran.

Sabar Cekal dan Tabah:
Tidak penah mengeluh walau menempuh pelbagai cabaran. Cekal dan tabah dalam menghadapi dugaan seperti fitnah dalam peristiwa “HadithulIfqun”


SUMBANGAN

· Semasa hayat Rasulullah s.a.w, beliau berjuang bersama Rasulullah s.a.w di medan perang dan sentiasa menyampaikan ilmu kepada orang lain.
· Setelah kewafatan Rasulullah s.a.w, beliau menjadi tempat rujukan para sahabat dan rumahnya menjadi pusat menyebarkan Islam.

KEWANITAAN:
-Memberi petua tentang agama terutama yang berkaitan dengan kewanitaan
-Seorang pejuang Islam yang bersama Rasulullah  dlm beberapa peperangan menentang musuh

HADIS :
-Banyak meriwayatkan hadis daripada Rasulullah . Sebanyak tidak kurang 1210 hadis telah diriwayatkannya



Semoga kita semua boleh mencontohi beliau. Tak dapat banyak pun sikit pun ok ape :)


NOTA KAT BAWAH : LIKE FB PAGE and FOLLOW TWITTER :) hihi
Nak review follower blog ke 3000 tapi tak jumpa link blognya. Kepada Ena Jailani kalau singgah blog ni kasi link blog :)


Dah Baca? Like dan Comment la =)

12 Kata-Kata Pujangga:

Syafiq Muhammad said...

SAIDATINA AISYAH PEWARIS ULUNG WANITA . ENTRY YANG MENARIK . NANTI PERGI SINI PULAK K http://www.officialsyafiqmuhammad.blogspot.com/

xila dot said...

baik...tp gadis comei betudung tu kan khabarnya video dia dicuri...sian privasi dia...hmmm

Hanida Moss said...

:') contoh terbaik untuk wanita .
masih lagi nak giyomi bagai tak pekdah tu :(

Cik Kay Jue said...

thnks for sharing... >_< nice!

Marionette Myrrh said...

salm..jemput join,, http://memeystorystory.blogspot.com/2013/05/segmen-tingkatkan-folower-by-memey.html

fiza saiza said...

Sungguh sempurna sifat saiditina aisyah...

Syida Rasyidah said...

thanks for the sharing.. ;)

Marionette Myrrh said...

salam..sya ada tag wak.. jom tengok..

http://memeystorystory.blogspot.com/2013/05/11-things-about-my-self.html

Emira Zaharin said...

Thanks for the info! =)

Tengku Laurel Adamila said...

Hai.. thanks bw blog sy. kalau sudi jemput la follow >,< hehe.

P U C A T said...

useful entry :)

Waazin Aiman said...

Alhamdulillah..
Info jawatan 0 | Wanita Ini | Tazkirah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
SEGALA YANG ADA DI DALAM BLOG INI MILIK FARHANAH ADZLAN KECUALI DINYATAKAN @ 2010-2015