Allah Lindungi Kita :)

Bismillahirrahmanirrahim :)



Jumaat lepas balik rumah macam biasa naik bas rapid tapi kalini bas rapid tu penuh dan mampat lebih mampat dari tin sardin. Sebelum naik tu dah pikir nak baik taknak naik. Kalau tak naik nanti balik rumah lambat pulak Kalau naik penuh dengan para PATI dan para budak sekolah-,-
Last2 naikjelahh kan sebab malas nak tunggu bas lain.



Tapi bila masuk tu makaih kirikanandepanbelakang laki. Nak angkat tangan pon tak boleh. Yang tak bestnye bila bus tu stop tiba2 mulalah terlanggar bahu laahh apelahh.

Part yang gile ialah bila ada seorang laki maybe PATI kot dok nak cakap2 dengan aku Lepastu sengih2 tiba2. Dahlahh aku tak paham apa yang dia cakap. Lepastu bila aku tak layan sengaja lahh buat nak text orang die boleh gi usha aku dekat2 kat bahu aku. Memang nak kena tumbuk dengan aku lahh.
So aku cakaplahh. Dah mula speaking terabur.
Me: Please dont disturb me!
Him: I like Malaysia girl

Hah! Bila dia cakap macamtu terus muka aku dah pucat. Dalam hati 'Ya Allah Lindungilahh aku dari 'bencana alam' ini. 'Then Alhamdulillah ada aunty Indian tanya aku 'Adik kenal ke die ni?' Aku pun geleng Then dia terus tarik tangan aku supaya aku ke belakang kat belakang dia

Then die tepuk bahu aku. Wahh terasa dilindungi kott. Tapi aku lebih terasa Allah sedang lindungi aku:)

Memang lepastu until now aku doakan aunty tu diberi keselamatan dan kesihatan yang baik sepanjang hidup dia disamping diberikan hidayah =) Walaupun berlainan agama berlainan bangsa dia memahami aku dan beri bantuan. 1 Malaysia kan-,-


Alhamdulillah sepanjang aku keluar gi sana gi sinun aku menetapkan keyakinan aku bahawa Allah akan lindungi aku jika aku pergi ke tempat yang betul dan dari tempat yang betul :)

Pengajaran die: Yang pempuan kalau boleh elakkan dari naik bas yang dah penuh macam tin sardin kerana peratus untuk berlaku 'bencana alam' ialah tinggi.


NOTA KAT BAWAH: Tajuk ringkas citer panjang-,-


Dah Baca? Like dan Comment la =)

15 Kata-Kata Pujangga:

^^eKaTiKaH^^ said...

masyaAllah, bahayanya.. kite memang tak suke naik bas padat2.. tak padat pun tak suke. rasa kurang selamat U__U

roslita thalib said...

huhu bahaya. macam2 kes sekarang berlaku. selalu juga naik bas. tapi Alhamdulillah takde apa2 yg berlaku setakat ni

Gadis Berkaca Mata said...

Gbm dh byk kali alami suasana melebihi dr tin sardin. Tp alhamdulillah xpenah lagi diusha sebegitu rupa. Kalau x dah lame kene silat.

HafiSamsuri said...

Perkara yang tak dapat dielak bila menjadi sebahagian warga pelajar uitm puncak alam dengan bas rapid yang penuh macamtu setiap kali hujung minggu T_T

Cik Syida said...

hoih.. bahayanya.. thanks for info dik ..

Shiyda Aqma said...

bahaya betul laa .. urm

zafira othman said...

PATI memang biadap sikit, suka2 hati dia ja nak buat apa ==' slalu kalau naik bas yg ramai org tu akan buat muka ketat susah nak senyum

PeRdU cINta said...

subhanallah..alhamdulillah tidak berlaku apa2 yang tidak elok..kalau niat hati kita baik..Allah akan bantu daripada pelbagai cara..insyaAllah..amin..

fadh leyanie said...

dalam bas awam selalunya penuh PATI dr rakyat kita sendiri,nasib baik ada aunty tu. bahaya.

Aireyn Ashra ツ said...

Alhamdulillah la Aunty tu tolongkan walaupun berlainan bangsa :)

nur hidayah said...

bhya n berisiko tggi lar..
kte kan 1mlysia sling tlong-mnolong kan?hihi..lain kali carefull k=)

alyrds said...

Sepatutnya itulah tindakan terbaik, tunggu bas lain. Jadikan apa yang dah terjadi sebagai pengajaran.

lagi 1 BERANI & TEGAS kepada foreigner supaya diorg tahu siapa diorg kat sini

Ayie Abas said...

salam farhanah :)

bimbang mcm2 hal boleh berlaku...lebih2 bila pompuan jln2 sorang2...

Noraqilah Johari said...

semoga kita semua sentiasa dilindungiNya :)

http://noraqilahjohari.blogspot.com/2013/01/la-tahzan-innallaha-maana.html

puteri kasih said...

bahaya kan...mudah-mudahan kita dilindugi sentiasa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
SEGALA YANG ADA DI DALAM BLOG INI MILIK FARHANAH ADZLAN KECUALI DINYATAKAN @ 2010-2015