Permohonan UPU - Ijazah Sarjana Muda

Bismillahirrahmanirrahim :)



Sekarang ni musim isi UPU budak2 lepasan SPM/STPM dan yang sewaktu dengannya. Aku juga tidak terkecuali.


Haa nampak tak?
Moga2 ada rezeki nak sambung degree :)

Banyak maklumat yang boleh didapati kat dalam group HALATUJU Pendidikan Selepas SPM dan Group Study N Perbincangan STPM Batch 2013/2014. Lebih suka jadi silent reader dan baca soalan2, pendapat dan comment2 orang lain. Kita akan dapat banyak ilmu di luar bidang kita.

Tapi ada satu perkara tak gemar dengan group2 camni..Iaitu tanya soalan secara melulu dan membabi buta. Tak buat research or scroll ke bawah tengok adakah soalan yang kita nak tanya tu dah ada orang lain tanya ke. Kadang dalam sehari ada 5/lebih orang tanya soalan sama --'

Contoh:
'Bila result penuh keluar?'
'Camne nak cek result?'
'Apa kos yang sesuai dengan subjek saya ambil. Saya blurr sangatx1000'
'Kalau result begini layak tak untuk kos ini?'

Kalau budak lepasan SPM bolehhlaa sikit2 terima..Ini dah 20 tahun nak tunggu semuanya disuap. Soalan yang kita tanya tu sebenarnya menggambarkan siapa diri kita.

Kalau pelajar STPM komfem2 kena rajin bukak web MPM. Do research first. Tengok Syarat kemasukan Universiti iaitu DISINI. Google tentang kos yang macam kita minat. Baru tanya soalan yang bersesuaian. Bukan dari A-Z mengharapkan ada orang bagitau kita. Sepatutnya pengalaman SPM mengajar kita untuk menjadi lebih matang dan bijak.

Jangan kasi alasan pakai phone. Kita pon pakai phone cabuk jee tiap hari boleh jee scroll group2 tu :)

Usaha tangga kejayaan. Ubah yang biasa. Biasakan yang betul. Ubah yang biasa jadi luar biasa :)


Renung2kan dan selamat beramal :)



Dah Baca? Like dan Comment la =)

19 Kata-Kata Pujangga:

LIZA said...

bukan ke yg bhgian RU tu dh xde .. mksudnye dia dh compilekan skali dgn yg bwh .. so ade 12 plihn dh skrg ..sbb sy bru je update ..

FarhanahAdzlan said...

@LIZA ha'ah dah takde. tak update lagi hahaha nak update lepas dapat result pulak. entri ni dah lama dalam draft malas nak betulkan hehe

Syahirah Ismail said...

sya ada problem kt upu online ni.
bila nk kmas kini, dia kata belum mohon.
lpas bt prmohonan smula dia kata dah mhon.
then bila nk kms kini blik, dia kata blum mohon.

peningla

BudakVanilla said...

all the best ye. kena rajin semak jugak tu. :D

Eka Tikah said...

wahhh, bestnya bila dapat sambung degree nnt. bersyukur tau, bukan semua org dpt sambung. Akk sampai diploma je. Hee. Tgk kawan2 dpt buat degree, sedih je rasa :(

nayfatimah rasyid said...

semoga berjaya

Ayu Jafri said...

all the best dear! teringat pulak zaman2 akk dulu...18tahun yang lepas..hihi...

anys nadhilah said...

Moga murah rezeki yea! Insyallah boleh dapat punya :)

Miss Xyz said...

Bila ckp pasal UPU, huhuu terigt result yang akan keluar x lama lagi.... Tidakkk ahahaha

Izzati Amira said...

nice sharing! all the best (:

FarhanahAdzlan said...

@Syahirah Ismail saya ada masalah tu masa first time nak kemaskini. rupernyer kat atas sekali rupernyer nak no ic bukan no pin. cuba tengok balik.

@BudakVanilla tengkiu :)

@Eka Tikah mungkin bukan sekarang masa yg sesuai untuk akak sambung degree..mungkin masa depan lebih baik dari sekarang insyaAllah. Allah lebih mengetahui :)

@nayfatimah rasyid tengkiu.. you too :)

@Ayu Jafri mesti best throwback2 bagai ni kann :)

@anys nadhilah insyaAllah jika itu rezeki saya alhamdulillah :)

@Miss Xyz stpm keluar lagi awal dari spm lagi bedebaq gila bakk angg :'(

@Izzati Amira tengkiu..you too :)

cik karmila said...

all the best...kena betul2 pilih u...gudluck :D

nayfatimah rasyid said...

anda telah ditag

sayidah napisah said...

Meh la masuk UPM hehehe

Mialia said...

saya pon nk mohon nanti ;D

FarhanahAdzlan said...

@cik karmila yup betul tu. belajar dari pengalaman time spm hihi :)

@nayfatimah rasyid tengkiu tag :)

@sayidah napisah memang ada berangan nak masuk upm :)

@Mialia gud luckk yaww :)

Cik Nadyya said...

semoga berjaya ye :)

Farrah MF said...

All the best, dear!

Jari Manis said...

sis JM dah lama x pedulik website nih..ye lah...kerje pun dah berpuluh tahun ...dahandartu eheeh..so buat Farhanah..good luck ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
SEGALA YANG ADA DI DALAM BLOG INI MILIK FARHANAH ADZLAN KECUALI DINYATAKAN @ 2010-2015