Nikmat Kesihatan | Demam Denggi

Bismillahirrahmanirrahim :)


Baru2 ni my BFF kena demam denggi dan ditahan di hospital. Setelah 4 hari dia kat hospital akhirnya esok dia boleh keluar. Yeayyy. Sempat melawat dia dua kali di hospital Kajang.

Selama dua kali aku melawat dia kat hospital seriusly im feel like syukur gila Ya Allah kau bagi aku nikmat kesihatan yang teramat sangat. Aku terfikir kalau aku di tempat kawan aku dan orang2 lain kat wad tu adakah aku mampu menahan kena cocok bagai banyak kali makan ubat yang pahit gila babeng. Panadol pon I tak makan selama almost 20 tahun hidopp. Sebab tak suka makan pil2 bagai. Tengok tangan yang kena cocok sana sini pon dah tak sanggup nak tengok apatah lagi orang yang kena cocok sana sini sinun sinin.





Hospital Kajang penuh gila. Wad lelaki penuh sampai kena masuk wad perempuan. Kali kedua datang tengok2 ada lelaki. Serius terkejut sebab aku rasa ingatan aku dah betul tingkat dua dan blur 5 minit depan wad tu lol

So I sebagai orang yang sangat prihatin*hahahaktuih* mengingatkan diri sendiri dan korang yang membaca ni jaga kesihatan bersihkan rumah dengan sebetulnya espicially yang tinggal kat BANDAR BARU BANGI itu kawasan feveret nyamuk.

Kat bawah ni maklumat sikit pasal demam denggi yang dikorek DISINI.

Punca demam denggi;

1-Longkang-longkang di sekitar taman yang dipenuhi sampah, timbunan tanah dan rumput-rumput yang telah tumbuh. Ini menyebabkan ada air yang bertakung dan boleh menjadi tempat pembiakan nyamuk aedes

2-Sikap pengotor segelintir penduduk yang mengabaikan aspek kebersihan, termasuk membiarkan air bertakung sehingga menjadi tempat pembiakan nyamuk Aedes dikenal pasti antara punca peningkatan kes denggi.


Berikut adalah 9 tanda kita telah digigit nyamuk Aedes;
  • Cirit-birit
  • Demam secara mengejut
  • Loya dan muntah-muntah
  • Ruam dan gatal-gatal
  • Sakit bahagian belakang biji mata
  • Sakit kepala yang teruk
  • Sakit otot dan sendi yang teruk
  • Sakit perut
  • Sakit pinggang yang teruk (demam tulang pecah)


BFF I cakap dia dah ada tanda ni semua gi klinik swasta dua kali tapi dua2 kali tu cakap 'Ni bukan demam denggi ni'. KALI KETIGA dah parah baru suruh gi hospital kerajaan untuk amik darah.
 Rasa nak saman doktor kat situ -,-



Bila mana nikmat kesihatan ditarik dan diganti sedikit ujian kesakitan, barulah akan rasa nikmatnya kesihatan yang ALLAH pinjamkan.


Jangan mengeluh kerana sedikit ujian kesakitan kerana itu tanda ALLAH masih sayangkan kita supaya kita sentiasa bersyukur atas nikmat yang lebih banyak diberikan.




Dah Baca? Like dan Comment la =)

9 Kata-Kata Pujangga:

Hikmatul Khasanah said...

ditag :)
http://cuteandadorable-is-sugarmeow.blogspot.com/2015/02/iphone-5s-giveaway-by-syafiqspecki.html

Cik Nadyya said...

lol. mmg sakit jiwa la bila doc ckp bkn dmm denggi. akhir nya terus msok hospital.

smoga dijauhkan la dmam dengi.

demam dengi sangat sakit kot.. hishh seram.

Ezy Loy said...

tkotnye dgn dmm denggi ni..
mtk jaoh la..
huhu

Farrah MF said...

Moga BFF Farhanah cepat sembuh. Take care of yourself too :)

FarhanahAdzlan said...

@Hikmatul Khasanah tengkiu tag :)

@Cik Nadyya kann geramm jee rasa..demam denggi memang menyiksakan walaupun diri sendiri tak pernah kena. tengok orang kena pon takutt :(

@Ezy Loy mintak jauh dan siap2 langkah2 pencegahan sekali :)

@Farrah MF Tengkiu. Moga kita dijauhkan penyakit2 macamni :)

Amanina Mads said...

memang banyak kes nyamuk skrg ni.. dlm rumah pun byk. xtahu nk menghalau guna cara apa lg

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

Be careful dengan Aedes ni.
Ramai sangat patient yang demam denggi sekarang ni.

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

Follower #3201.
Ramainya...

Jari Manis said...

denggi semakin berleluasa skrg...cegah sebelm kena...sihat sebelum sakit

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
SEGALA YANG ADA DI DALAM BLOG INI MILIK FARHANAH ADZLAN KECUALI DINYATAKAN @ 2010-2015