Rahsia Kejayaan Pelajar Cemerlang SPM


---TERJAH SINI sebelum meneruskan pembacaan---

Seorang pelajar lelaki yang mendapat 10A SPM telah menceritakan bagaimana
beliau mendapat result secemerlang sebegitu=)
Pada awalnya ketika beliau di Tingkatan 4 beliau seorang yang pemalas hinggalah ke Tingkatan 5..Bila masa beliau sedar?
Tika 3 bulan sebelum SPM~Dahsyat tak?
Bagaimana beliau mengatasi keadaan tersebut?

Sejak menyedari bahawa lagi 3BULAN SAHAJA nak SPM malam tu beliau bangun lalu mengerjakan solat malam dan berdoa kepada Allah..Setelah itu terus buka buku dan menelaah pelajarannya..Tapi malangnya haprakk pongg tak paham..Kan selama ni tak study kan?
Tapi beliau tidak berputus asa dan start daripada haritu setiap malam beliau bangun untuk mengerjakan solat malam dan belajar..

Apabila masuk bulann seterusnya keajaiban telah berlaku..Setiap apa yang dibacanya dan apa yang dipelajarinya bagaikan air yang mengalir masuk ke dalam otaknya dan gerak hatinya juga akan merasakan jika bab ini penting or gambar rajah ini penting so tumpukan dan memang sebahagian besar memang keluar mengikut gerak hatinya=)

Begitu juga dengan rahsia kejayaan NIK NUR MADIHAH dan SITI FATIMAH MUKHTAR yang mengutamakan ibadah dalam hidupnya=)
Pernah juga diceritakan dalam ENTRI INI tentang pentingnya Qiamullail..

Yang penting ialah NIAT KITA BELAJAR~Adakah kita belajar untuk mendapat kejayaan dalam peperiksaan semata2 ataupun kerana Allah?
Yang penting sekali NIAT first sekali ialah untuk mendapatkan keredhaan Allah barulah belajar itu dikatakan satu IBADAH..
Yang pasti kita sebagai hamba Allah jangan lupa mengerjakan yang WAJIB dahulu kerana kajian mendapati 80% pelajar ISLAM yang sudah pun mencecah akil baligh masih belum cukup solat lima waktunya..
Fikirkan kita nak Allah bagi itu dan ini kepada kita tetapi adakah kita melaksanakan perintahNYA dengan sempurna?
Entri berkaitan SOLAT-->INI dan INI


Sama2lah kita memperbetulkan diri masing2 termasuklah diri saya sendiri=)



p/s:One month more untuk TRIAL SPM !


Dah Baca? Like dan Comment la =)

8 Kata-Kata Pujangga:

nana kamarul said...

True. Whatever pun yang kita buat, niat tu mesti kena betul. InshaAllah Allah akan permudahkan :D Thanks for sharing this!

syafiqakarim said...

info bagus ni.

Nur Emilya said...

thanks utk info ni! Kita pun spm tahun ni!! huhu kita usaha sama2 ye :)

yana-feehily said...

gudluck farhanah :)

ain dzaya said...

dak nak spm nie..study molek..kerana ALLAH..eh...jgn maen2..hehew..sis pulak terlebih menasihat org...

kalau rasa CREATIVE, ARTISTIK, GEORGEOUS, ADORABLE, FASHINABLE,OWESOME clik sini : Konspirasi Blogger Kreative 2012
Jiwa daku sedang berperang

Kita Bersaudata said...

Terima kasih tuan blogger info sgat menarik yg sya bakal Spm 2013

Kita Bersaudata said...

Terima kasih tuan blogger info sgat menarik yg sya bakal Spm 2013

Ms Mar said...

Terima kasih share...Sangat berguna..InsyaAllah kerana Allah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
SEGALA YANG ADA DI DALAM BLOG INI MILIK FARHANAH ADZLAN KECUALI DINYATAKAN @ 2010-2013