Ciri-Ciri dan Perangai Anak Ketiga dan Karakter Anak Tengah !

Bismillahirrahmanirrahim =)

Hari ini merupakan hari ketiga bercuti selepas 4 hari berhempas pulas bertungkus lumus jawab SPM..Cehh ayatt..
So harini merupakan hari kedua pi melawat blog2 orang lain setelah sekian lama tidak berbuat demikian akibat daripada ke-busy-an menghimpit diri serta memaksa diri ini Belajar Belajar Belajar!
Lalu terjumpa la idea untuk hupdate blog^^Jom ketahui ciri2 anak ketiga^^Pemilik blog ini merupakan anak ke-3 daripada 5 beradik^^
1) Yakin diri

Sesetengah pendapat memberikan ciri-ciri anak ketiga sebagai seorang yang yakin diri walaupun jika dilihat pada fizikalnya, korang macam tak mampu, tapi kredibiliti korang adalah sebaliknya. Korang mudah bergaul dengan siapa sahaja dan korang tampil yakin dengan diri korang. Pembawakan diri korang amat disenangi kawan-kawan.
KOMEN SAYA: kawan pernah cakap aku ni muka blur sengal2 tapi tak disangka ada kebolehan yang tersembunyi..Part disenangi kawan2 tu tak tau..Tanya dorang..haha..

2) Sukar bertolak ansur

Mungkin dipengaruhi oleh persaingan antara adik beradik, korang dikatakan paling sukar untuk bertolak ansur. Korang tak mudah mengalah dan kadang kala sikap keras kepala boleh terbawak sama. Dalam sesebuah perbincangan, korang akan mempertahankan hujah korang dan kadang kala boleh menyebabkan orang lain terasa hati.
KOMEN SAYA: Yeahh..Part mempertahankan hujah sampai orang lain terasa hati tu pernah terjadi..Lepas tu belajar dari kesilapan:)


3) Mudah kasihan

Sikap anak nombor tiga adalah kaya dengan pemurah dan perasaan kasih sayang. Korang sangat mudah dipengaruhi oleh perasaan ini dan kadang kala sikap mudah kasihan korang menyebabkan korang mudah terpedaya. Jadi, hati-hatilah yer!
KOMEN SAYA: Pernah diperdaya dengan budak FORM 3! Ciss!

4) Boleh menyerlah tapi menyembunyikannya

Melihat kepada potensi, korang boleh menjadi seorang yang sangat menyerlah. Tapi disebabkan sikap pemalu korang, adakalanya korang hanya berdiam diri dan melepaskan peluang yang ada. Korang perlu bijak untuk memilih platform untuk menyerlah kerana platform korang boleh membantu korang untuk lebih berjaya.
KOMEN SAYA: Sama seperti no. 1..Sembunyi sebab malu..hahaha..
                                           

5) Sikap malas dan manja

Anak ketiga dikategorikan sebagai seorang yang manja sehingga kadang kala membawa kepada malas. Korang perlu di'push' oleh sesorang atau sesuatu untuk korang terus ke hadapan. Sedangkan potensi diri korang sememangnya ada. Malahan kadang-kadang sikap malas korang ni boleh membawa kepada kejatuhan diri sendiri.
KOMEN SAYA: Agak setuju..HAHAHAHA!

6) Tidak suka menimbulkan masalah

Korang sangat optimis dalam menangani masalah. Sering melihat masalah dalam sudut yang positif dan cuba sedaya upaya untuk menyelesaikannya. Korang juga akan cuba membantu seberapa yang korang boleh dan akan menyenangkan orang lain seadanya. Sikap korang ni sangat disenangi kawan-kawan. Sebab tulah korang ada ramai kawan!
KOMEN SAYA: Prinsipku SELALU THINK POSITIVE! Part disenangi tak tau!


KARAKTER ANAK TENGAH

- lebih pelik sedikit dari anak-anak yang lain.
- gemar membuat hal sendiri.
- Seringkali terasa terpinggir. 
- cuba untuk melakukan yang terbaik bagi diri mereka tanpa mengharapkan bantuan orang lain.

CIRI-CIRI ANAK TENGAH

- lebih berdikari.
- lebih percaya dengan keyakinan sendiri.
- suka mencuri perhatian dengan cara tersendiri.
- terlalu mengalah

KOMEN SAYA: Malehh nak comment..hehehe~

Info dari SINI dan SINI ! Nak tau ciri2 anak lelaki yang sesuai anda kahwini DISINI !Ciri2 anak pertama, anak kedua dan keempat DISINI! hehehe~


Siapa anak ketiga?Sep mehh!hahaha~

Korang pulak anak keberapa?


Dah Baca? Like dan Comment la =)

21 Kata-Kata Pujangga:

Ameer Hamzah said...

nice sharing..

iezayusof said...

Thanks for sharing comel! hee, fasal anak ke 4 takdak? haha :p

cweet pinky said...

larh , gud luck larr , kamu sebaya nan adek lelaki CP anak num3 jgk , hahaha !! yup , nampak macam lemah je tp dye la d most intelligence son in our family ..

Farah Andie said...

agaknya mmg ada betulnya jugak sbb my abang seorg yg bertanggungjawab :)

zila manaf said...

anak 1st! hehe

محمد رازيق said...

aku anak ketiga. dan no 5 tu macam sesikit ada. hehe

Miss Zahirah said...

sya ank ke3.. tp yg manja ngn pemalas tu cam x btul jer.. hihihi..
btw, nice sharing.. :)

farid said...

Terbaiklah anak kke-3.. tq 4 the info..

Miss NR said...

Hai..nice info. Thanks for sharing :)

Saya memang anak ke-3. Kebanyakan ciri-ciri tu memang kena dengan diri saya. Hihihih..btw, syok baca :)

FarhanahAdzlan said...

@Miss NRada jugak kena mengena sikit dengan saya jugak..hahaha..btw thankyou :)

semaa kemal said...

Tq for the info . :-D

missain said...

very the betul la awak..hahaa..sy pom mcm tu, pemalu n xyakin diri tp optimis..nakkan kesempurnaan. tp slalu kene push and mesti ade sum1 yang sesuai untuk bagi semangat.; cthnya skrg kene wt tesis and hantar bulan5..tp, skrg bab1 and bab 2 pom xberes ag..haihh..seb bek dpt supervisor yg helpful.

FeLIx MarshaLL said...

Thanks 4 sharing...: )
Sma lh kta..cma sy x bt blog cm kmu...hihi

FeLIx MarshaLL said...

Thanks 4 sharing...: )
Sma lh kta..cma sy x bt blog cm kmu...hihi

FeLIx MarshaLL said...

Thanks 4 sharing...: )
Sma lh kta..cma sy x bt blog cm kmu...hihi

FarhanahAdzlan said...

@FeLIx MarshaLL same ek? hahaha. buatlah blog..best :)

Muhamad saiful epol said...

Sye ank ketiga dan ciri2 tu mmg ade pde sye.

Aria Liah said...

hahaha.. same mcm character aq.. thanms for sharing the information..

Aria Liah said...

hahaha.. same mcm character aq.. thanms for sharing the information..

Aria Liah said...

hahaha.. same mcm character aq.. thanms for sharing the information..

Anonymous said...

ank ke 3 dr 5 beradik ;)
agak same la... hehe..
n malas nk komen~ ngeh3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
SEGALA YANG ADA DI DALAM BLOG INI MILIK FARHANAH ADZLAN KECUALI DINYATAKAN @ 2010-2013