Mengutuk Orang Lain Takpe~

Sedang aku beratur untuk mengambil makanan..
biaselah kem mesti ada bab2 beratur ni..
Tiba2 ada satu kumpulan budak sekolah ni dah bersiap nak balik...
Macam2 gaya kita dapat lihat...

Tiba2 orang dibelakang aku ni membebel
tak tentu pasal..


"Dorang ntah pape ntah..pakai tudung tapi
lengan pendek..macam cantik jerr"
"b*d*hnyer dorang ni..mcam cantik jerr kaki
nak tayang2 plak"
"Ntah pape la dorang ni..menggedik jer lebih"

Dan macam2 lagi dorang kutuk budak sekolah tu..
Aku pun pandang la budak2 yang mengutuk budak sekolah tersebut..

Pendapat aku la..
Ya..memang cara pemakaian budak2 sekolah tu salah...
Tapi kita tak berhak mengutuk dorang sedemikian rupa..
Kalau setakat nak kutuk belakang2 tu baik senyap..
Dan ambil iktibar dari dorang..

Munkin dorang kurang didedahkan or tiada orang yang menasihati dorang untuk memakai pakaian dengan betul..
Tak payah kita nak mengutuk orang lain lebih2..
Sedangkan kita ni pun sama teruk or lebih teruk dari dorang..

Sebab apa..??
Korang ingat kutuk dorang siap keluar perkataan yang tak sedap didengar tu tak berdosa ke..??
Tolong la tengok diri sendiri sebelum kutuk orang lain...
Diri sendiri pun pakai tudung tapi nampak leher..


hah..!!Kan aku plak yang
dah membebel..

Konklusinyer..Sebelum nak kutuk orang..
lihat diri kita...
Kalau ya pun dia tu teruk sangat...
Ambil la sebagai iktibar supaya kita tidak akan terikut dengan die
dan doakan la semoga die akan berubah menjadi lebih baik..



Dah Baca? Like dan Comment la =)

10 Kata-Kata Pujangga:

dina darwina said...

hurmmm..betul..cermin dulu diri sendiri bru nk kutuk...huhu

Oasis said...

Takut nak kutuk orang berpakaian takut nanti kita pun kena kutuk cam rancangan Fashion Police tu..

Awan Biru said...

Tak baik tau kutuk-mengutuk ni. Cuba bayangkan jika Allah kutuk kita. Apa kata kita gantikan dengan nasihat-menasihati. Kan elok. Last q tu, no comment.

akubersamaCahya said...

^^v bagus entri ni.. abc selalu pesan dkat diri sendiri.. jgn mnegata org laen cthnya mcm.. *klu kapel aje asyik nak bedua..* nanti tak musthil kita yang akan buat pulak..

the best thing is.. tegur trus ke depan atau tak berani, guna kan selemah2 iman.. yakni hati.. =)

jadikan yg buruk itu satu iktibar.

P0polita said...

kalau kite dah perfect pun, kite takde hak nak kutuk2 orang.. sebagai umat islam, wajib tegur menegur.. bukan kutuk mengutuk.. btul tak tuan blog? correct me if i'm wrong..

Dda Ly said...

:) ape² pon, yang salah dijadikan iktibar la kan...

meh ke rumah..
~mentor 5~
keep in touch ye..♥♥♥

NaNaSaHiR DaTaNg KoMeN.. said...

BETUL TU..KITER NI PUN BUKAN SEMPURNA SGT..ADA KEKURANGANNYER...ADA YANG KITER TAK NAMPAK, TAPI ORG NMPAK...ERM...

puteri ain said...

tak perlu nak kutuk2 orang..walaupun rasa diri tu perfect tapi percaya lah..tak perfect mana pun..

ZALIYATI said...

betul tu..kutuk belakang wat apa??bukan budak sekolah tu boleh dgr pun.baik gi dekat dgn dorg & nasihat..lagi berfaedah..@ least kalu budak tu x leh terima time kena tegur tu, lain kali myb dorg akan terpikir gak nasihat yg diberi..

waN Mohd Salim said...

manusia tiada yang smpurna di dunia ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
SEGALA YANG ADA DI DALAM BLOG INI MILIK FARHANAH ADZLAN KECUALI DINYATAKAN @ 2010-2015