Info Tentang Poke Di Facebook

Dalam proses aku nak tutup FB..tiba2 aku terjumpa yang benda ni..
Terbeliak mata aku membacanya..

Adakah anda seorang yang suka menekan 'POKE' dalam Facebook? mari kongsi maksud poke yang selalu ditekan oleh sesetengah orang, google la kalau perlu. mula-mula ini anggapan saya. perkataan poke dalam dalam bahasa inggeris adalah menyapa dari belakang, tetapi dalam bahasa belah-belah afrika adalah bermain dari belakang.

poke - menusuk


jawapan wikipedia

a) poke - To prod or jab with a pointed object such as a finger or a stick.
- menyentuh atau meyapa menggunakan sesuatu yang runcing seperti jari atau ranting

b) poke gesture - Poking is an action of tapping and/or softly jabbing another person with the tip of one's finger or a
sharp object. This is usually done to gain the other's attention. However, it is also commonly used as a form of teasing, joking around with, or irritating him or her; particularly when performed repeatedly.

-Menyodok adalah tindakan penyadapan dan / atau lembut menusuk orang lain dengan hujung jari seseorang atau benda tajam. Hal ini biasanya dilakukan untuk mendapatkan perhatian lain. Namun, juga sering digunakan sebagai bentuk menggoda, bercanda dengan, atau mengganggu dia atau dia, khususnya ketika dilakukan berulang kali.


dan jawapan searching


a) As an action it means to push them with one finger,usually on the shoulder.

As a phrase it means to pressure them into to doing something that they don't want to do

it can slso mean something in a sexual manor, as to insert ones fingers into the vagina,

-Sebagai tindakan itu bererti untuk menggalakkan mereka dengan satu jari, biasanya di bahu.

Sebagai ungkapan itu bererti untuk menekan mereka ke dalam untuk melakukan sesuatu yang mereka tidak mahu melakukan
itu bererti sesuatu dalam manor seksual, untuk memasukkan jari yang ke dalam faraj,


dalam facebook, jika seseorang yang mem'poke' anda, dan anda membalasnya, ini bermaksud mereka boleh melihat maklumat anda seperti kawan yang lain termasuk maklumat peribadi dan gambar selama tiga hari walaupun mereka belum menjadi kawan anda.

dalam erti kata lain, maklumat anda mudah tersebar jika anda suka-suka untuk membalas poke seseorang, mungkin ianya untuk menarik perhatian dan kita rasakan ada orang yang menegur anda.

dunia facebook telah dicipta oleh yahudi, dan mereka tidak mencipta facebook dengan sia-sia, sebagai contoh yang paling ketara adalah relationship status, seolah-olah membenarkan dunia kapel, yang dah kahwin lain la ceritanya. Banyak benda yang kita masih lagi tidak tahu tentangnya.

terpulang kepada anda untuk menerima atau tidak.

sekian terima kasih

p/s:naseb baik aku tak pernah poke orang..orang laen pun tak pernah nak maen poke2 dengan aku ni..

Sumber..Facebook Hamba Allah..


Dah Baca? Like dan Comment la =)

14 Kata-Kata Pujangga:

~::KUYA HARIS::~ said...

baru tahu -,=*

Nurun said...

already read ur entry. tq =)

Blogberry Emry said...

info yang berguna!

NaNaSaHiR DaTaNg KoMeN.. said...

yeke..baru tahu...nana pernah poke org..alamak...tapi yang nana kenal je dulu...la..

Awan Biru said...

Dah tiada akaun fb.

Sharienz Sz said...

ooo..macam tu ker..
baru tahu :)

nadira shahid said...

erk? seriously?? nsb baik tak prnah main benda alah tu..

nur dhiya' aida said...

wa wa weee :)))

::nuRuLaDHar:: said...

owh..begitukah? adoi~~

tapi nasep nurul poke dgn org yg nurul kenal jek...hihi

tq for sharing ye.. =)

Shazwan said...

poke nih actually menyapa/mencuit seseorang..disebabkan english bnyk makna..kita cme amik yg baik je lah ek..

tu psal kalau kita tgk citer omputih bila ade orang tegur dari blkg mst dorang sebut "hey poke" korang tgk ape dia buat..dia sapa orang tu dari blkg atau sentuh bahu orang tu..

so jgn salah faham ngan sume nih yer..

Farhanah Adzlan said...

Shazwan>thankz for your information...:)

cikcomot said...

selau dah org poke2 ni..

tapi kebanyakan kawan rapat je la..

tak pe kan kalau cam tuu?? hihi

Farhanah Adzlan said...

cikcomot>>sprti yg orang sblum ni ckap..kita amik mkna yg baiknyer jerr la...

Luna DYFR said...

Terimakasih ats info ini.Mcm mna ya nk buat ,spy mereka ni brhenti mncuit fb sy... ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
SEGALA YANG ADA DI DALAM BLOG INI MILIK FARHANAH ADZLAN KECUALI DINYATAKAN @ 2010-2015