Tingkatan Enam Ohsem | Redha Dan Syukur Dengan Ketentuannya

Bismillahirrahmanirrahim :)


Agak lama sebenarnya untuk terima kenyataan bahawa kita tak dapat apa yang kita nak. Apatah lagi bila tengokk orang lain sudah berada di 'tempat' yang kita mahukan. 

Disaat orang lain terima tawaran Ipta/Politeknik dan dah berada di overseas aku pulak kena terima kenyataan bahawa tiada pilihan lain selain Tingkatan Enam.

Tapi itu dulu. Sekarang Farhanah dah okey. Saya dah besar. haha. Aku anggap ini adalah akibat dari kemalasan belajar time SPM tahun lepas hihi


Be grateful with what you do have. Stop torturing yourself with all the things that you don't have. If you want something, then try your best to get it. If you don't get it, be grateful that you tried, look at what you already have in your hands, and move on. -Aiman Azlan-

-Gila-gila-

Kunci kejayaan apabila berada di Tingkatan Enam ialah RAJIN :) 

Trial STPM makin hampir. Tapi makin dekat makin banyakk pulak kem and event sekolah yang membuatkan kelas cancel.
Kelas cancel itu sangat best..Sape tak suka kan? Tapi kini tidak lagi sebab banyak benda tinggal -,-

So wish me luck :)


| Soalan |
Hrmmm..Matapelajaran yang diambil ialah Pengajian Am,B.Melayu, Sejarah dan Ekonomi. Who knows lepasni if sambung degree aliran/course/jalan/bidang apakah yang sesuai? Law..Lagi?


Dah Baca? Like dan Comment la =)

18 Kata-Kata Pujangga:

dear xila said...

buat pilihan kos tu molek ya..cari yg market punya peluang :)

Christey said...

SALAM PENGAKAP! I loveeee it when jumpa kawan2 scout ni. visit my blog for an awesome stories. thanks for the visit.

MisS BubBLe said...

Gud luck in ur life. Belajar tinggi2 kdg2 bukan sng dpt kerja. just like me now. Dh 2 bulan habis belajar engineering, now jobseeker. Kerja ni rezeki, tak nilai mana tmpt kita blaja. Susah nk ckp, tp cmni la, frust tak dpt kerja lagi. Kdg2 yg mula dri bwh sng dpt kerja. Semoga sukses ye :)

Kiranna Azyah ! said...

sis sume yg berlaku ada hikmahnya..im sure ur going to be a successful person no matter where u go

FarhanahAdzlan said...

@Kiranna Azyah ! insyaAllah..Aminn :) U too ^^

FarhanahAdzlan said...

@dear xila insyaAllah :)

@Christey salam pengakapp jugaaa :) yess memang bestt :)

@MisS BubBLe yee betull tu..biasa dengar orang cakap mcam tu jugak..biar bermula dari bawah lama2 atas bukit jugak :)

chicken_floss said...

knp dgn stpm? stpm is much better. sbb 2 years of study instead of 1 year in matrix. most of my friend yang amik stpm is now a teacher. Sng dpt kerja terus. enjoy ur school period. :)

kesempurnaan cahaya said...

all the best , economy,law,administration,hr ,business, banyak kos yg boleh apply

datang sini :D
yang lain jemput2 jenguk blog saya :D
http://traveloganwarismail.blogspot.com/2013/09/my-story-on-student-registration-day.html

Noor Suraya said...

salam dik..tq sbb berkunjung kat blog akak....akak tertarik lak nk komen kt entry ni...akak pon amek STPM gk sbb result tak cantik masa SPM.nak keja malas...so,belajaq ja la..akak drpd kos sains tp sbb kantoi byk,akak amek STPM subjek sama cam adik.mula2 tu orang duk kata gak..kemungkinan akak payah la nak serap amsuk tambah2 subjek ekonomi sbb takdak BASIC.tapi akak berjaya buktikan sebaliknya.malah tu subjek fevret.n akak tekad,nak pastikan nama akak akan terpahat kat dinding sekolah sbg salah seorang best student tahun tu alhamdulilah tercapai.akak sambung u n dah keja beranak pinak dh sekarang.
apa yg akak setuju satu benda ja..RAJIN..Budak STPM mmg kena rajin.Kena study lebih.ni nak dh nk dekat exam ni....kena tingkatkan lagi speed tp biarlah dgn kadar yg sederhana.jangan smpi jem.hehehehe...sepatotnya sekarang dh masa utk review back nota2 dulu ja...bukan lagi skrg ni baru nak buat nota ringkas dh...buat latih tubi ulang2 takpa...bagi biasa...yg sejarah lak,target dah kalau soalan ikut bab tu,pengenalan nak olah camna..akak tak reti dh nk terang sbb dh tgal lama.tapi seingat akak dulu,setiap subjek tu ada kaedah nk score markah.heheheheheheheh.....
Good Luck dik!!!!!

Noor Suraya said...

Owh..lupa...cadangan kos...amekla Ekonomi ka,kewangan ka,perbankan ka..sebab sekrang ni,yg ni yg tgh hot...tambah2 kewangan dan perbankan.sekarang ni kat market mmg nak yg da islamic finance...try finance or economy...tanya pendapat cikgu n parents....

FarhanahAdzlan said...

@chicken_floss stpm okayy jee :) cuma itu bukan pilihan pada awalnyaa laa hihi tp skarang dah okeyy :D

@kesempurnaan cahaya tengkiuu :)

@Noor Suraya thankyouu akak :) semangat bertambah2 dengan nasihat akak.
sama jugak dengan saya dari aliran sc terpaksa amik aliran ni tu yg susah sikit nak terima kot huhu

btw tengkiuu veryyy much May Allah bless u :)

nuyui a.k.a miss YUI said...

p poli or ipta or ipts pun kalau nanti takde smgt nk bljr tak guna juga kan..

so tgkt enam pun ok sgt tu..

jnji ada hala tuju =)

Aefa Aerisya said...

saya dulu masuk form 6 3 bulan je.. ntah nape dari seorg pengawas sy jadi seorg pengganas kat form 6.. hihi.. apa2 pun, tak kisah kat U ke poli ke form 6 ke, kalau takde usaha nak berjaya, tak kan ke mana jugak.. :) all da best ye dear :)

BUNDA a.k.a KN said...

tingkatan 6 pun ok lah tu..nanti kalu layak lps ni trus buat degree..

dayahamed said...

gud luck yer.. form 6 pun ok la.. sijil dia laku.. lagi satu, budak2 form 6 lagi senang nak masuk u daripada budak2 matrik tau. ;)

^^eKaTiKaH^^ said...

tak kisah mana pun adik belajar. janji sentiasa usaha. form 6 ok ape. goodluck dik ^^

puteri kasih said...

apa yang terjadi pasti ada hikmahnya. Good luck dik semoga terus berjaya. Kak puteri doakan dari jauh :)

Sally Samsaiman said...

tak kisah belajar kat mana..jnji kita berusaha utk masa depan ye :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
SEGALA YANG ADA DI DALAM BLOG INI MILIK FARHANAH ADZLAN KECUALI DINYATAKAN @ 2010-2015