Resepi Air Detox - Infused Water

Bismillahirrahmanirrahim :)


RESEPI 1

Bahan:
1 liter air kosong
6@5 biji limau kasturi

Cara Membuatnya
1.Isi air kosong@air mineral dalam botol.
2.Limau di belah 2.
3.Kemudian masukkan limau dalam air tadi.
3.Biarkan semalam @ 1jam.
4.Sedap minum sejuk.
5.Sama ada terus simpan dalam peti sejuk @ letak ais.
6.Elok minum sebelom sarapan pagi,sebelom tido malam @ pada bila-bila masa sahaja.
7.Dapat buat toksik dalam badan @ dpt mengurangkan berat badan.


RESEPI 2

Kelebihan Lemon :
*Merupakan air detox paling ringkas dan cepat.
*Membuatkan rasa segar dan sihat sepanjang hari. 
*Juga dapat dapat membuang lemak dalam badan.
*Dapat mengurangkan berat badan.

Bahan
2 biji lemon
1 liter air kosong@mineral

Cara Membuatnya
1.Potong lemon nipis.
2.Masukkan dalam botol air.
3.Kemudian tuang air.
4.Biarkan semalaman @ 1jam.


RESEPI  3

Kelebihan Lemon + Halia
*Halia sebagai pelega kesakitan semulajadi dapat membuang angin dalam badan.
*Lemon dapat mengurangkan lemak dalam badan.
*Campuran ini dapat mengurangkan rasa sakit sepajang hari.
*Legakan sistem penghadaman juga dapat membersihkan toksin dari tubuh.
*Juga membantu melepaskan racun didalam badan.

Bahan
2 biji lemon
1 inci halia
1 liter air kosong@mineral

Cara Membuatnya

1.Ambil lemon potong nipis.
2.Ambil 1inci halia potong nipis.
3.Kemudian masukkan bahan tadi dalam botol air.
4.Akhir sekali campur dengan air kosong.
5.Biarkan semalaman @ 1jam.


RESEPI 4

Lemon bagus untuk meningkatkan sistem imunisasi , menggalakkan penghadaman yang sihat.
Timun sebagai anti -radang dan membantu untuk rehydrate badan.
Penambahan daun pudina akan menambah sedikit rasa manis. Ia juga membantu sistem penghadaman .
bahan-bahan:
2 liter air kosong
Timun dipotong ikut suka
Buah lemon - dihiris atau diperahkan jusnya kedalam air
3-4 helai daun pudina
Cara penyediaan:
Campurkan semua bahan-bahan di dalam bekas kedap udara, masukkan air dan biarkan di dalam peti sejuk selama1-2 jam. Boleh juga diletakkan diluar untuk yg tidak suka sejuk. Jika tiada buah lemon boleb gantikan dengan buah limau nipis.


 
Sumber: Google

Banyak lagi resepi air detox yang lain mengikut keperluan badan dan kemahuan kita. Google jee.. Berderet keluar.

Sape pernah buat air detox ni dan berkesan? Sila share kisah anda supaya motivasi saya bertambah untuk istiqamah minum air detox ni haha Siapa yang ada resepi lain pon share sekali yaa ;)

Moga kita berjaya mendapatkan apa yang kita inginkan terutamanya mendapatkan berat badan yang ideal hahaha ;)



Dah Baca? Like dan Comment la =)

3 Kata-Kata Pujangga:

Farrah MF said...

Akak suka yg lemon dan halia tu :)

Murniwati Awang said...

Mmmm sedap tu..boleh detox juga..Adik ipar akak pernah buat..dia kata sangat berkesan.. Mula2 minum pasti ada healing crisis..lepas seminggu rasa ringan dah badan..

Nadratul Syazwana said...

Ya Allah sedapnyaaa! Kalau lah Nad rajin nak buat mesti sihat cantik dah sekarang hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
SEGALA YANG ADA DI DALAM BLOG INI MILIK FARHANAH ADZLAN KECUALI DINYATAKAN @ 2010-2015