Persediaan Menjalani Ujian MEdSI

Bismillahirrahmanirrahim :)


Pada 23/5/2015 (Sabtu) yang lepasaku dan kawan2 aku yang lain yang dapat ujian MEdSI ni pi UPSI. Secara ringkasnya ujian ini merupakan ujian kelayakan samaada kita layak atau tidak menjadi cikgu.

MedSI ialah singkatan kepada (Malaysian Educators Selection Inventory). Instrumen MEdSI telah dibangunkan untuk mengukur kualiti intrinsik calon guru dari segi Personaliti, Minat Kerjaya, Nilai Integriti dan Kecerdasan Emosi. Maklumat yang diperoleh daripada pengukuran ini digunakan untuk memilih calon guru yang sesuai untuk kemasukan ke program pengajian pendidikan di IPTA.

  • Mengandungi 300 item
  • Mempunyai  4 bahagian
  • Bhg 1 : Personaliti 110 item
  • Bhg 2 : Minat kerjaya 60 item
  • Bhg 3 : Nilai intergriti 70 item
  • Bhg 4 : Kecedrasan emosi 60 item
  • Medsi adalah berbentuk aneka pilihan
  •     -CREDIT-



    Alhamdulillah :)
    Ijazah Sarjana Muda (Pendidikan Bahasa Melayu) dengan Kepujian - UPSI

    Persediann dia idoklee beria sangat haha just kawtim ngan kawan2 nak pergi dengan ape dan google jee Ujian MEdSI berderet keluar. Mula2 ingat nak pi naik ktm je turun kat Tanjung Malim last2 pi naik kereta jugak.

    Kalau nak tengok Contoh Soalan Medsi tengok kat SINI dan SINI. Meh sini I tepek seketul contoh soalan medsi.
    Contoh Soalan Ujian MEdSI (MEdSI Test Sample Questions as Practices/Exercises)

    Senang jee kan? haha Tapi ada trick dia kena paham. Kena google dan mintak rahsia senior yang lain camne dorang lulus MEdSI. Yang penting time hari kejadian datang awal supaya tak kelam kelibut dan relaks jee. Ini bukan interview pong. 300 soalan 1 Jam tak sempat? Lebih dari sempat. haha

    Ada part yang macam a bit funny bagi aku. Slip kemasukan ujian medsi tu aku tengok orang lain elok jee takde sekelumit komot pun licin dan flawless siap ada yang letak dalam fail semata2 nak letak sehelai kertas tu Pegang dengan cermat. Biasanya gegirl laa gituww. Tengok2 aku punya dengan lipat duanye terus campak dalam beg*paham2lahhye* hahahaha
    Aku bukan jenis pempuan yang perfectionist sangat macam tu tapi bukan selekeh sangat. Ikut situasi. Yang penting aku bukan jenis tipikal. 
    Pelik. Thats me hahahaha

    Jika yang terbaik bagi aku bidang pendidikan moga dipermudahkan urusanku dalam bidang ini. Jika tidak maka permudahkanlah yang terbaik tu datang kepadaku. Amin :)

    Last but not least nak tanya korang. Jawap tau! hihi
    'Parking berbumbung hanya untuk pihak pentadbir sekolah.'
    Give a reason too hihi


    The greatest gift that u can give to ur family --> Look HERE


    Dah Baca? Like dan Comment la =)

    5 Kata-Kata Pujangga:

    ordinary wawa said...

    Semoga berjaya

    Eka Tikah said...

    wahh. hehe. gdluck ^^

    Pha Is said...

    good luck kepada sesiapa yg akan ambil nnti..

    Nadratul Syazwana said...

    Teringin nak amik pendidikan, macam best :) Goodluck awak! <33

    Athirah Diyana said...

    Moga berjaya ;)

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
    SEGALA YANG ADA DI DALAM BLOG INI MILIK FARHANAH ADZLAN KECUALI DINYATAKAN @ 2010-2015