Pahala Yang Berterusan Walaupun Setelah Meninggal Dunia

Bismillahirrahmanirrahim :)



Dari Abu Hurairah RA bahawa Nabi Muhammad s.a.w bersabda:  “Apabila seorang anak Adam mati putuslah amalnya kecuali tiga perkara: sedekah jariah atau ilmu yang memberi manfaat kepada orang lain atau anak yang soleh yang berdoa untuknya.”(Hadith Sahih – Riwayat Muslim)


                  Six easy ways to earn even after death 
  • Give a copy of quran to someone. Each time one reads from it, you gain.
  • Donate a wheelchair to a hospital. Each time sick person uses it, you gain.
  • Participate in building a masjid.
  • Place watercooler in a public place.
  • Plant a tree. You gain whenever a person or animal sits in its shade or eats from it.
  • And the easiest of all, share this message with people. Even 1 applies any of the above, you gain.

Tapi first time dalam hidup jumpa orang yang dah bersedekah untuk kegunaan orang ramai. Tetapi remote aircond dibawa balik rumah. So bila dia tiada di tempat tersebut aircond tersebut tidak boleh digunakan sebab remote aircond dah 'PENDERMA' bawa balik. Tapi itu bukan dia yang derma. Itu parents dia.

Ikutkan hati nak cakap 'Bawak aircond kau balik sekali. Remote jee buat ape. Kitorang tak hadap 'benda hak milik orang lain'. HAHAHA!

Kepada pembaca2 blog ini sekalian*jikaada* bersedekahlah dengan mengharapkan Redha Allah semata2. Dah sedekah janganlah buat benda yang disedekahkan seperti masih milik kita. Lebih baik takyah sedekah dari 'membazir'.


Banyak gula banyak garam,
Banyak orang banyak ragam.


Dah Baca? Like dan Comment la =)

7 Kata-Kata Pujangga:

Cik Hafizah Nurani said...

nice sharing.blogwalking di sini.
done follow..jom follow sy di http://cikhafizahnurani.blogspot.com/

:-)

puteri kasih said...

kenapa pula dibawa remote tu balik? Terbawa balik atau memang sengaja nak bawa balik? hehe

Bersedekah selagi mampu kan :)

Anizz Annisa said...

nice sharing sis.. :) done klik2 mr nuff.. :)

Fhatin Amelia said...

perkongsian yang baik :)

Miss Xyz said...

Ye kee? Dia bawa balik? Ahahaha for what? Takpe boleh beli remote lain rasanya. At least dia dah derma air cond. Remote tu murah je ahaha.



Izzati Amira said...

nice sharing.
InsyaAllah.

betul ke citer org bwk balik remote tu? haha. sengal je.

FarhanahAdzlan said...

@puteri kasih sengaja haha tak kisahlah asalkan dia bahagia hihi

@Anizz Annisa terima kasihh :)

@Miss Xyz pemikiran dia lain dari yang lain haha remote yg for universal tu pon agak mahal jugaklah sikit.

@Izzati Amira memang sengall pon haha takpelah asalkan dia bahagia :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
SEGALA YANG ADA DI DALAM BLOG INI MILIK FARHANAH ADZLAN KECUALI DINYATAKAN @ 2010-2015