Petua Untuk Mengelak Tabiat Mengumpat


Entri ini copy paste 100% dari SINI~

"Aku bukan nak mengata ... tetapi sekadar berpesan pada korang s
upaya tak terkena sekali dengan dia.."
"Aku bukan mengata, tetapi ini cerita benar.."
"Aku rasa bersalah nak cakap pasal hal ini, tetapi aku dah tak boleh tahan..."


Ini lah yang selalu dikatakan orang untuk menghalalkan mengumpat..Terkadang aku pun terlanjur macam tu jugak..So entri ni untuk ingatkan diri sendiri jugak dan juga orang lain=)

Petua elak mengumpat..Ibnu Abbas pernah berpesan:-

1) Jika hendak menyebut cela orang lain..
Maka cubalah dahulu sebut cela diri sendiri~

2) Menginsafi diri dan meyakini benar bahawa kemurkaan Allah dan azab Allah pada orang2 yang mengumpat PASTI AKAN BERLAKU~

3) Sentiasa perbaiki/sibukkan diri sendiri supaya tidak diumpat oleh orang lain..
Sabda Rasullah S.A.W,:
“Berbahagialah seseorang yang disibukkan oleh celanya sendiri daripada melihat-melihat cela orang lain.” 4. Ubat yang paling mujarab ialah kekuatan keimanan dalam jiwa kerana kekukuhan iman ini sajalah yang akan dapat menghindarkan dari segala ucapan buruk.

Kenapa suka mengumpat?

1)Ingin meleyapkan kemarahan>Kadang2 kita berasa marah dengan orang lain lalu kita melepaskan kemarahan dengan bercerita tentang kelemahan2nya..
So puncanya disini ialah marah~

2)Dengki>Terlalu jeles dengan kelebihan orang lain lalu mengambil peluang untuk bercerita tentang keburukannya agar tiada lagi orang menyanjungnye~

3)Saja suka-suka>Menjadikan seseorang untuk dijadikan bahan ketawa untuk memeriahkan suasana..Selalunya meniru perlakuan seseorang~

4)Menghina orang>Ia menganggap orang lain lemah dan hina..Ini disebabkan rasa angkuh yang ada dalam diri sangat tinggi~


Sama2lah kita perbaiki diri sendiri ye=)Setiap orang ada kelemahan masing2 tapi kelemahan itu bukan untuk dibiarkan tapi diperbaiki..Pastikan harini lebih baik dari semalam=)




Dah Baca? Like dan Comment la =)

15 Kata-Kata Pujangga:

Razil Tahir said...

thanks for sharing!
InsyaAllah kita sama-sama perbaiki diri... :)

starzieti said...

InsyaAllah. :)

faizal mohd said...

Nice sharing.

L said...

walupun benda yg betul pun dilarang mengumpat, apatah lagi yang xbetul..=)

jom baca kejap=)

http://lolz-l.blogspot.com/2011/12/tuntutan-ifc.html

Siti Nurazlinda said...

lepas ni nak senyap aje :') thanks for sharing! nice entry

Aku Penghibur said...

thank fo sharing yer :) best

Gadis mutiara said...

Insyallah,sama2 lah kita perbaiki diri=)

Nizam Ijam said...

bagus entry nie :D

shazwan: said...

alhamdulillah. nice entry. jadilah org yg sederhana. jom baca ni >

andai kau jodohku

Miss Boo said...

alhamdulillah... sama2 kita perbaiki diri dan mjauhi sifat yg x elok :)

Nurulee said...

haritu baru dengar ceramah dekat tv by ustaz kazim. if i wasnt mistaken.
dia kata. kalau nak mengata. cukup dalam hati. selagi kita tak luahkan tak dikira dosa.

wallahu.
thanks for sharing. sharing is caring. hehehe.

Mama Darwiish said...

Nauzubillah...moga kita berusaha menjadi insan terbaik....in sha allah
#3091 follow blog awesome ni ^_^

^^eKaTiKaH^^ said...

tips berguna :D

cweet pinky said...

singgah sini nak tgk d latest entry..n nice sharing, same here...suke cgt sibuk hal orang...hope dapat baiki diri nih di masa2 akan datang in shaa ALLAH...

Izzati Amira said...

thanks for sharing.
sebelum cakap pasai orang lain, selalu tgok kelemahan diri sendiri dulu. lagipun tak baik mengumpat ni.

tapi... kadang2 terlepas gak... haha. Astagfirullah (:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
SEGALA YANG ADA DI DALAM BLOG INI MILIK FARHANAH ADZLAN KECUALI DINYATAKAN @ 2010-2015