Misi Kemanusiaan Mahal Hagnaya D'Philippines

Bismillahirrahmanirrahim :)


Blog berhabuk. *FUHHFUHH*BERSIHHABUK*


Pada 1 April 2016-7April 2016 alhamdulillah dengan izin Allah aku menjejakkan kaki di Filipina dengan membawa satu misi. Sebelum ini pernah ditulis di blog ini mengenai misi ini DISINI :) So now nak coretkan dalam blog ni supaya aku takkan lupa segala pengalaman yang Allah telah beri :)


Sebelum bertolak KLIA 2.

Sebelum berlepas ke Filipina.

Inilah masjid tempat kami tidur dan menjalankan aktiviti.

Alhamdulillah kami disambut sangat baik oleh adik2 Cebu Madinah
 (nama kampung).


Terdapat segelintir kanak-kanak disitu yang tidur di masjid beralaskan lantai/sejadah berselimutkan kain batik/kain pelikat. Allahu :'(
Kami disana merasai sendiri masak meenggunakkan dapur kayu untuk dimakan oleh lebih 100 orang. Disini juga kami bermandikan air payau belum lagi mandi dengan 'air embun'. Perkara ni semua mengajar diri untuk sentiasa bersyukur :)
Pada waktu petang akab bermain random games. Volleyball,basket ball, anak2 ayam dan macam2 ;) Mereka sangat handal bermain volleyball dan basketball.
Menyampaikan sumbangan di Caritas Village.
Dua budak yang sangat rapat :)
Kami juga menyaksikan pengislaman dan pernikahan mereka berdua depan mata.  Alhamdulillah.
Hari last di Cebu Madinah. Time ni juga buat rakaman ucapan selamat hari raya untuk ditayangkan di TV3 kau jahh. haha

Menyampaikan sumbangan keperluan asas mangsa perkampungan yang terbakar. Allahuakbar. Rasa nak menangis bila tengok keadaan mereka disana. Moga Allah sentiasa mudahkan urusan mereka.

'Volunteer gigih' members ;)
Volunteer  MAHAP :)

Next Mission di Acheh, Indonesia. May Allah ease everything.



Terima kasih Allah untuk peluang dan pengalaman ini. 


p/s: InsyaAllah misi ini akan ditayangkan di TV3 hari kedua raya*maybe* Majalah 3 rasanya *takingat* Kalau uolss terperasan tentang misi ni di tv tengok sampai habisss tauuuuu hihi



Dah Baca? Like dan Comment la =)

5 Kata-Kata Pujangga:

SpendaLusuh said...

tahniah atas kejayaan mission ni...

Aisya 사구라 said...

wah bestnya... teringin nak join misi mcm ni jugak satu hari nanti :-)

Fatina said...

seronoknya, teringin sangat nak join volunteer macam ni, cuma tak tau macam mana :(
btw, kita follow sini, Selamat Hari Raya Aidilfitri :)

nadhie wueen said...

waahhh.. pengalaman berharga ni :)

Zafirah Nazri said...

wah menariknyaaaaaa .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
SEGALA YANG ADA DI DALAM BLOG INI MILIK FARHANAH ADZLAN KECUALI DINYATAKAN @ 2010-2015