LOL Bermaksud Lucifer Our Lord ?

Bismillahirrahmanirrahim :)


Hrmmm sekarang ni banyak bendaa yang orang sebarkan sekadar copy paste tanpa mengetahui kesahihannyaa. Contohnya penggunaan perkataan 'BYE' .



Pengomen yang terakhir itu pemilik gambar ni :)

Terbaikk laa cara pengomen yang kat atas tu tegur. haha. At least orang 'bukak mata' sikit. haha. Tapi macam kasar pon ada jugakk haha

Dan yang terbaru ni aku jumpa pasal 'LOL' pulak dahh..


For me, It just an achronym. Jelas2 mostly orang yang guna LOL *including me* ni maksudkan Laugh Out Loud. Tiada maksud lain. 'LOL' juga boleh membawa maksud lain. Because It just an ACHRONYM. Bila kita menulis atau menaip sesuatu perkataan mesti kita tau apa maksud kita tulis kan?


Sebelum menulis/copy paste sesuatu cari dulu kesasihan yang betul2 sahih. Think not just before talk. Think before u want to copy paste :)


Whats your opinion about this issue?


Dah Baca? Like dan Comment la =)

16 Kata-Kata Pujangga:

Scha Aryana said...

Hehe betul. Rakyat malaysia ni kalau boleh semua diorang nak kaitan dgn benda2 tu ha. Menyampah jugak dgn org yg copy n paste ja semua bnda, mcm semua kt internet ni, semua betul.. hehe

Nabiha Zaidi said...

Copy&paste membabi buta. Macam ni la jadinya. Naik meluat tengok. Sorang update, yang lain pun kurang cerdik pergi sebarkan. Padahal tak tau sahih ke tidak. Kalau macam tu, baik semua perkataan tak payah guna. Yang lawaknya, yang nampak bijak luaran pun cetek jugak pemikirannya.

Noratiqah Adib said...

Susah jugak sekarang nak share maklumat pun susah sebab tak pasti kesahihannya. :(

twinscraftlife said...

안녕하세요~hi we are twinscraflife! We sell handmade products such as phone cover, ear plug, pouch, bag, bookmarks! All are very unique and are customizable^^ 감사합니다~ please visit us at http://twinscraftlife.blogspot.com/

Alia Syuhada said...

tulah..dh byk kali tgk kwn2 post psl ni..tpi xthulah nk percaya atau tak..tkut slh sebr, kita brdosa..sbb skang kan main copy paste je..

Nurina Izzati said...

bagi saya, depends dekat niat orang nak guna akronim tu untuk apa.

ana likes said...

dah ramai yg share post2 cm tuh...tak tau mne yg betul...nice sharing

husna zahidi said...

biasa la tu.. ada saja yg nak di tokok tambahnyaa..

terletak pada niat memasing..

Yumida Huda said...

aah kan semakin byk perkataan yg pd awalnya biasa kita guna..then bertukar menjd x blh
tp sokong gak pd kebanyakan komen rakan lain, bergantung pd niat penulis

Invisible Me said...

Banyak orang yg bagi macam2 persepsi tentang perkataan2 tertentu sedangkan semua tu terpulang kepada niat si penulis sendiri.

miya amira said...

nice post...
saya stuju sgt...

NinaAz said...

ish.yeke... nina selalu gak guna.

FarhanahAdzlan said...

@NinaAz semuanya based on niat. dan itu cuma akronim bukan perkataan pon kan? :)

puteri kasih said...

dah macam-macam perkataan yang dikaitkan dengan benda lain. Pada sis, semuanya terpulang pada niat kita. Tak perlulah kita nak kaitkan pada benda benda yang tidak sepatutnya kan :)

Dark Vanquisher said...

Assalamualaikum,
Saya ingin menyatakn pndpt saya di sini iaitu ttg isu LOL di atas.. pd pndgn saya.. isu LOL ni bukan perkara yg bole diambil remeh.. jika kita dh tahu yg akronim LOL tersebut merujuk kpd Lucifer Our Lord.. kita seeloknya berhenti serta merta drpd menggunakn akronim tersebut.. sbb perkara ni sudah melibatkn soal aqidah & pegangan agama kita.. hal ini klau kita berterusan gunakn akronim tersebut.. kita berisiko terjebak dgn dosa syirik.. ini sudah tentu akn mendatangkn akibat yg sgt buruk kpd diri kita.. nauzubillahiminzalikh.. kita x bole kata yg "saya x maksudkn tu..saya maksudkn lain".. tetap yg akronim tersebut tidak bole digunakn jgk.. sbb dh sedia maklum yg LOL merujuk kpd Lucifer Our Lord.. satu perkara yg semua perlu tahu.. NIAT TIDAK SEMESTINYA MENGHALALKAN CARA.. satu contoh.. seorang Islam pergi ikut ritual agama lain.. dia ikut sekali baca mantera semua.. bila org tegur dia kata "saya buat suka2 je.. xde niat pun nk menganut agama tu".. hal ini serupa juge dgn isu LOL td.. lg satu.. YANG HALAL ITU JELAS & YANG HARAM ITU JELAS.. akhir kata.. yang baik itu dtg drpd Allah.. yg kurang itu dtg drpd kelemahan diri saya sendiri.. terima kasih..
Assalamualaikum.

Dark Vanquisher said...

Saudara saudari semua mungkin bole ambil inisiatif utk gunakn istilah lain seperti "hahaha" utk gelak bila bersembang dgn rakan.. ok.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
SEGALA YANG ADA DI DALAM BLOG INI MILIK FARHANAH ADZLAN KECUALI DINYATAKAN @ 2010-2015