First Segmen Sara Liyana

Bismillahirrahmanirrahim :)

NAK JOIN? KLIK BANNER :)
Tarikh tutup pernyertaan 14.11.2014
#FinalExamJustAroundTheCorner
#KeepCalmAndStudySmart
#SempatLagiUpdateBlog
#GoodLuckUntukSemuaYangMenyertaiSegmenNiDah Baca? Like dan Comment la =)

ISU PROGRAM 'I WANT TO TOUCH A DOG'

Bismillahirrahmanirrahim :)

Pandangan Ustaz Dr Zaharuddin mengenai isu ini.

1. Sefaham saya, jika ingin menganjurkan program menjelaskan pendirian Islam tentang anjing, keringanan ketika menyelamatkan anjing, Islam rahmat kepada haiwan termasuk anjing, mengajar masyarakat agar tidak membenci anjing tanpa sebab syarie etc. Program sebegitu adalah BOLEH dibuat dan wajar diterima.
2. Namun jika program menggunakan tema 'i want touch a dog' dan seolah 'majlis menyentuh anjing beramai-ramai tanpa sebab dan keperluan yang jelas' diikuti dengan bergambar, memeluk dan menciumnya dari kalangan orang Islam, maka itu sudah pastinya mencipta PROVOKASI terhadap masyarakat setempat. Walaupun mazhab Maliki mengganggap anjing dan seluruh tubuhnya sebagai tidak najis & tidak haram disentuh, namun pandangan dan pegangan masyarakat setempat perlu diambil kira. Ditambah lagi dengan ijtihad ulama mazhab Syafie yang mengharamkan sentuhan tanpa sebab yang syar'ie. Mazhab Hanbali turut menganggap anjing sebagai najis yang tidak harus menyentuhnya tanpa sebab yang syarie.
3. Pada hemat saya, program itu mempunyai tujuan yang baik namun cara pelaksanaannya tidak tepat dan tidak berhati-hati serta terlalu terbuka tanpa kawalan dan panduan jelas diberikan kepada para pesertanya.
4. Justeru saya TIDAK bersetuju PENGANJURAN seumpama itu, namun saya juga tidak bersetuju kecaman melampau-lampau dan ugutan pelbagai pihak terhadap penganjur dan mereka yang hadir.
5. Bagi saya tidak wajar digelar mereka sebagai gerakan Islam liberal kerana sekiranya mereka meyakini ijtihad mazhab Maliki, maka itu tidak sama sekali boleh dianggap liberal, malah mazhab tersebut adalah salah satu dari ahli sunnah wal jamaah. Jika mereka mengatakan jilatan anjing tidak najis atau harus memakan daging babi dan anjing, ketika itu barulah mungkin mereka sudah menyimpang dan liberal, kerana terdapat dalil spesifik dan jelas kenajisan dan pengharaman.
6. Bagi saya juga, menuduh penganjur boleh terkeluar aqidah atau menghina Islam juga adalah tuduhan agak keterlaluan, tidak boleh kita sewenang-wenang menggunakan tuduhan berat sedemikian tanpa bukti jelas menunjukkan mereka membenci Islam & ingin menghinanya.


Sepenuhnya Rujuk DISINI :)
Berhujahlah dalam bentuk akademik dan ilmiah. Bukan berhujah dengan 'Otak Kosong' dan makian :)


p/s: Alhamdulillah dapat CPUV lagi dan lagi from Nuffnang ;)


Dah Baca? Like dan Comment la =)

CPUV Bulan Oktober #Nuffnang

Bismillahirrahmanirrahim :)Jeng Jeng Jeng ;)


Alhamdulillah walaupun sekian lama tak bukak blog ni still lagi ada cpuv yang menyinggah blog ni. Alhamdulillah sangattt2 :)


Blog ni akan still krik krik krik until I finish all my exam. Last year STPM yeahhhhhh ;)
Sepatutnya last exam 6/11 tapi disebabkan ada repeat paper and paper yg repeat tu hari last exam iaitu 26/11 :'( Ini sangat sadis -,-'If Allah can take away something u never imagined losing, then surely Allah can grant u something u never imagined gaining ;)'

#PrayForMe
#BerjuangHabis-HabisanFinalSem
#ParaSeniorBagiTipsExamPleasee:)


Dah Baca? Like dan Comment la =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
SEGALA YANG ADA DI DALAM BLOG INI MILIK FARHANAH ADZLAN KECUALI DINYATAKAN @ 2010-2015